Slovenija je prvak Europe u košarci! Slovenci su u fantastičnom finalu pobijedili Srbiju 93:85. Ovo je prva medalja za slovensku košarku i odmah zlatna.

Svi su tvrdili da će to biti najgore finale ikad, a ono, gledali smo najluđi Eurobasket ikad
 
Kakva je to utakmica bila, kakvo finale. Prije početka Eurobasketa brojni su bili košarkaški stručnjaci i analitičari koji su zbog brojnih otkaza i izostanaka tvrdili da će to biti najgore prvenstvo Europe ikad. O kako su se samo prevarili. Gledali smo čudesnu košarku, bio je to predivan turnir koji je pokazao da je košarka možda i najljepši sport kad se igra na ovakvoj razini. A Slovenija i Srbija odigrali su finale onako kako su igrali cijeli turnir – fenomenalno.
 
Dragić je dokazao da je čudo, a Srbi su u Bogdanoviću dobili pravog vođu
 
Bila je to utakmica dostojna NBA kvalitete. Goran Dragić je nestvarnom utakmicom dokazao da je najbolji igrač turnira, a s druge strane Bogdan Bogdanović potvrdio je da je Srbija u njemu dobila lidera na duge staze. Bio je to obračun velikih majstora košarkaške igre i utakmica koja je prštala od sjajnih poteza i uzbuđenja.
 

"Luđačko" prvo poluvrijeme Gorana Dragića
 
Početak utakmice bio je izjednačen, a prvi su do osjetne razlike došli Slovenci koji su u drugoj četvrtini otišli na 11 koševa prednosti (41-30), a na odmor su otišli s vodstvom 56:47. Slovenci su zabili 56 koševa u prvih 20 minuta momčadi kojoj je obrana glavni forte. A Goran Dragić sam im je zabio 26 u tom periodu igre. 20 poena samo u drugoj četvrtini! Nevjerojatno.

Slovenija je bolje otvorila i nastavak. Otišla je opet preko 10 razlike, a onda se dogodila ozljeda Luke Dončića. Luka nije odigrao ni u prvom dijelu posebno dobro, imao je jedno predivno ''coast to coast'' zakucavanje, a ostalo je odigrao za njega neobično sramežljivo. Ipak, dovoljna je bila samo njegova prisutnost na terenu da Dragić i ostatak ekipe mogu mirno puniti koš Srbima dok oni paze na Luku. Ovako, nakon što je mladi as u bolovima nakon uganutog gležnja morao vani, u ekipu Igora Kokoškova uvukla se nervoza i Srbi su malo, pomalo grickali slovensku prednost.
 

Najprije se ozlijedio Dončić, pa Dragić, Srbija je povela, a onda Kokoškov

Goran Dragić je previše solirao i forsirao, a onda se i on ozlijedio i Srbija je uhvatila priključak i u zadnju dionicu ušla je s minusom od četiri koša (67:71), a 4:50 minute prije kraja susreta igrači Sale Đorđevića uspjeli su čak i povesti (78:77).
 
U tim trenucima izgledalo je da je Srbija u dobitnom ritmu, Slovenije nije nigdje bilo, a Bogdanović, Mačvan i Lučić s lakoćom su zabijali sve što su mogli. I tada Igor Kokoškov čini čudo i preokreće utakmicu bez Dragića i Dončića na parketu. Briljirao je Klemen Prepelič, ruku su mu dali Randolph i Jaka Blažić, a svoj posao je na kraju savršeno odradio i Nikolić.
 
Dovoljno za zlato i ludnicu u Sloveniji.

Kod Slovenije Prepelić je upisao 21 koš, 4 skoka i 3 asistencije, dok je Goran Dragić ubacio 35 poena, a Anthony Randolph dodao je 11 koševa. U redovima Srbije najbolji je bio Bogdan Bogdanović s 22 koša, a Milan Mačvan ubacio je 18.
 
Košarkaši Španjolske osvojili su broncu nakon što su u susretu za 3. mjesto pobijedili Rusiju sa 93:85 (45:28).
 
Goran Dragić MVP je turnira, a osim njega u idealnu postavu Eurobasketa izabrani su Aleksey Shved, Bogdan Bogdanović, Luka Dončić i Pau Gasol.