Na CNN-u kažu da su telefoni danas poput osobnih računala u devedesetima jer su većinom nezaštićeni antivirusnim softverom, a na njima se nalazi velika količina osobnih podataka i korisnih informacija te su kao takvi idealna meta za hakere.

Hakerima se trenutno i dalje više isplati razvijati viruse za osobna računala jer na njima mogu puno više zaraditi, ali sve smo bliži 'točki preokreta' u kojoj će hakeri svoje aktivnosti više usmjeriti prema pametnim telefonima – kako će mobilni uređaji brojnim korisnicima uskoro postati digitalni novčanici te ćemo sve više novčanih transakcija obavljati putem telefona, hakeri će se htjeti dokopati dijela tog novca.

Iako napadi na mobilne telefone vjerojatno neće biti tako rašireni kao i na osobnim računalima – na CNN-u kažu da je jedan od razloga to što su mobilni OS-ovi dizajnirani sa snažnom sigurnosnim zaštitom, ali i zbog fragmentacije operativnih sustava, sigurnosne probleme nećemo moći izbjeći.

Prema nedavnom istraživanju McAfeeja, broj napada na mobilne telefone ove je godine povećan čak šest puta, dok iz Lookout Securityja upozoravaju da će tijekom ove godine čak 40 posto korisnika pametnih telefona kliknuti na neki nesigurni link na svom telefonu te da će korisnici prije kliknuti na phishing link na telefonu, nego na osobnom računalu.

'Novac prelazi na mobilne uređaje i tamo će se prebaciti i hakeri', rekao je novinarima CNN-a Stu Sjouwerman, izvršni direktor sigurnosne kompanije KnowBe4 koji smatra da će malware uskoro postati raširena pojava i na pametnim telefonima – 'Nažalost, to je neizbježno'. (Dnevnik.hr) Alan Wlasuk iz kompanije za razvoj softvera WDDInc smatra da je jedan od neizbježnih budućih scenarija da će jedna od mobilnih kompanija izdati novu verziju operativnog sustava ili browsera koji će imati neki opasan sigurnosni propust koje će hakeri iskoristiti i nanijeti štetu korisnicima pametnih telefona. Iz McAfeeja upozoravaju da su tijekom ove godine pronašli 13 tisuća različitih vrsta mobilnog malwarea (što je mala brojka u usporedbi s 90 milijuna sigurnosnih prijetnji na osobnim računalima), od čega je većina usmjerena na najpopularniji mobilni operativni sustav Android.