Iako se zapisivanje smatra staromodno, ono potiče razvijanje ideja, pa na papir stavite sve što vam padne na pamet. Dok pišete, mozak stvara nove poveznice, analizira i fokusira se na bitno.

Neki od najuspješnijih biznismena koriste tradicionalan organizacijski trik – kamo god idu, nose sa sobom bilježnicu.

Osnivač Microsofta Bill Gates i osnivač Virgin grupe Richard Branson koriste bilježnicu za zapisivanje ideja. S olovkom i papirom pri ruci, ova dva mogula lakše prate i pamte sve što im padne na pamet tijekom dana.

Ne znam gdje bih bio da nemam olovku pri ruci da zapišem ideje čim mi padnu na pamet – otkrio je Branson.

Sheryl Sandberg, direktorici operativnih poslova na Facebooku, bilježnica je nešto poput dnevnog planera. U nju zapisuje što treba učiniti te otkine stranicu kad ispuni sve što si je zadala na njoj.

To je odličan motivator jer nema boljeg nego kad maknete sve napravljeno s liste - tvrdi Sandberg.

Zapisivanje misli pomaže filtrirati ih i pamtiti ideje. Zato čim vam nešto padne na pamet, zapišite jer u suprotnom ćete to vjerojatno zaboraviti.

Henrik Edberg, autor knjige 7 svevremenih tajni sreće, je za Positivity Blogobjasnio zašto je zapisivanje jako bitno za sreću, mir i razvoj osobe:

Zapisivanjem informaciju iz kratkoročnog sjećanja "prebacujemo" u dugoročno.

Ideje naglo dolaze, i isto tako, brzo nestaju

Zapisivanje ciljeva ih osnažuje: svakodnevno podsjećanje i usmjeravanje čovjeka mu olakšava ostvarenje Fokusiranje energije na bitne svakodnevne stvari, zapisivanje sprječava rasipanje pažnje, energije i vremena na nebitne sitnice, prenosi 24sata.hr.