Okončano je prvo zasjedanje konstituirajuće sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

Nastavak konstituirajuće sjednice održat će se nakon ovjere kandidatskih listi od strane Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, a točan datum nije službeno potvrđen.

Podsjetimo, sjednica je započela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

U novom sazivu Skupštine HNŽ-a najviše zastupnika, njih 11, imat će HDZ BiH, slijedi SDA sa sedam zastupnika, HDZ 1990 i SDP BiH imat će po tri zastupnika, HRS i DF po dva, dok će NES i NiP imati po jednog zastupnika.

HDZ BiH je u odnosu na prošli saziv županijske skupštine izgubio dva zastupnička mjesta, SDA jedno mjesto, a SBB koji je u prošlom sazivu imao dva zastupnika, sada nema ni jednoga.

HDZ 1990, HRS i DF dobili su po jednog zastupnika više u odnosu na prošli saziv, dok su NES i NiP prvi put osvojila mjesta u Skupštini HNŽ-a.

SDP BiH je ostao na istom broju zastupnika kao i u prošlom sazivu.
 


HDZ BiH: Slaven Zeljko, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Daniel Babić, Ivana Buntić-Jovanović, Damir Džeba, Slavko Bilić, Marija Matuško Oliver Soldo, Marija Bošković;

HDZ 1990: Ivan Odak, Danijela Mišura, Zoran Krešić;
HRS: Vesna Šunjić, Mirko Vasilj;
SDA: Irma Memidžan, Džafer Alić, Kemal Muratović, Salmir Kaplan, Dragica Suša, Nedžad Maksumić, Harun Kurtović;
SDP: Ismet Lulić, Vesna Saradžić, Arman Zalihić;
DF: Zoran Mikulić, Sadina Hejub;
NES: Nermin Vrtić te
NiP: Omer Hujdur.

Konstituirani su Klub Hrvata i Klub Bošnjaka, dok Klub Srba za sada nije oformljen.

"Klub Srba će sve odraditi u predviđenom roku, no za sada predstavnik nije izabran", potvrdila je zastupnica u Parlamentu FBiH Vesna Saradžić.

Naime, za predsjednika Kluba Hrvata izabran je Damir Džeba (HDZ BiH), dok će tu dužnost u Klubu Bošnjaka obnašati Džafer Alić (SDA). U idućim danima slijedi zajednička aktivnost Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije koja se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Prema Naputku o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine iz Skupštine Hercegovačko- neretvanske županije bira se devet izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući jednog iz reda bošnjačkog, pet iz reda hrvatskog, dva iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih.

Sukladno odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 02. prosinca 2022. godine. Izabrani dužnosnici dužni su u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u "Službenom glasniku BiH", izvršiti elektronički unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Popunjeni obrazac izjave izabrani dužnosnik dostavlja Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u elektroničkoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton tiska i potpisan dostavlja Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na verifikaciju.