Skupština HNŽ-a usvojila je u utorak većinom glasova Prijedlog Proračuna HNŽ-a za 2015. godinu u iznosu od oko 194 milijuna maraka te Prijedlog zakona o njegovom izvršenju za 2015. godinu.

Većina zastupnika glasovala je za amandman kolegija Skupštine koji se odnosi na umanjenja sredstava proračunskim korisnicima vezanim za bruto plaće i naknade plaća u iznosu oko 4,5 milijuna maraka te na preraspoređivanje tih sredstava na socijalnu zaštitu, bolnice, te rekonstrukciju pojednih škola.

S druge strane, na svojoj današnjoj izvanrednoj sjednici Vlada HNŽ-a odbila je većinu zastupničkih amandmana, s time da je prihvatila samo dva koja se odnose na preraspodjelu sredstava.

Amandmanom o smanjenju bruto plaća i naknada plaća, kako je kazao predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago, išlo se na smanjenje plaća samo u onim stavkama koje su, po mišljenju skupštinskih zastupnika, nerealno planirane, odnosno nisu planirane u skladu s preporukama i zahtjevima Skupštine te da bi se mogla ograničiti nova zapošljavanja u administraciji.

Zastupnici su imali niz primjedbi na strukturu Proračuna, s posebnim osvrtom na povećanje u stavkama plaća i naknada koje su iznosile preko 5 milijuna maraka u odnosnu na izvršenje proračuna za prošlu godinu, istaknuo je Špago, ustvrdivši kako su zastupnici željeli napraviti jedan konkretan amandman koji bi promijenio određene stvari u proračunu i izašao u susret nekim opravdanim zahtjevima zastupnika, a samim time kako bi se ograničile određene stavke u proračunu kako ne bi došlo do novih zapošljavanja administracije u ministarstvima i drugim institucijama koje se financiraju iz proračuna.

Komentirajući zastupničke amandmane, županijski ministar financija Samir Hadžihusejnović naglasio je kako Vlada nije podržala većinu amandmana, ne zbog toga što nisu bili realni, već zbog toga što su neki bili tehnički neispravni, a neke nije prihvatila iz razloga što se zakonodavno tijelo bavi poslovima izvršne vlasti.

''Proračun je dinamičan instrument koji se mijenja i može se promijeniti nekoliko puta u godini... Ja ne vidim uopće problem zašto se ne bi usvojio onaj proračun koji je struka donijela, a podržalo Federalno ministarstvo financija'', zaključio je Hadžihusejnović.

bljesak.info