Smokve su ukusno i hranjivo voće koje je poznato po svojim ljekovitim svojstvima, ali možda niste znali da i listovi smokve imaju blagotvorne učinke na zdravlje.

Listovi smokve su bogati antioksidansima, vitaminima i mineralima koji mogu pomoći u prevenciji i liječenju brojnih zdravstvenih problema.

Priprema čaja od listova smokve vrlo je jednostavna. Najprije treba prikupiti svježe listove smokve, koji se mogu osušiti na promajnom mjestu bez izravnog sunčevog svjetla. Kada su listovi dobro osušeni, može se napraviti čaj od njih.

U šolju vruće vode (200 ml) dodaje se jedna do dvije kašikice suvog lista smokve i ostavlja se da odstoji oko desetak minuta. Čaj treba procijediti prije konzumiranja.

Sok od listova smokve također je izvrstan napitak za poboljšanje zdravlja. Da biste ga napravili, treba odabrati mlade zelene listove smokve, odstraniti peteljke i dobro operete listove.

U dublji lonac se ulije voda i dodaju se oprani listovi, zatim se kuha na srednjoj vatri dok ne zakuha, nakon čega se vatra smanjuje na laganu i kuha se još 20 minuta. Nakon toga se tečnost ohladi, a listovi se ocijede.

Tečnost se ponovno stavlja na vatru, a dodaje se šećer, a kada se on istopi dodaje se limunska kiselina i vanilija i kuha se još 2 minuta. Kada se sve skuha, sok se skine s vatre i ulije u zagrijane staklenke/tegle. Ohlađen sok se može razrijediti s vodom, dodati kriška limuna i led, a zatim se može uživati u ovom osvježavajućem napitku.

Konzumacija čaja i soka od listova smokve može imati blagotvorne učinke na zdravlje. Antioksidansi i ostale hranjive materije u listovima smokve mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska, povećanju osjetljivosti na inzulin, smanjenju razine šećera u krvi i smanjenju razine kolesterola u krvi.

Također se smatra da listovi smokve mogu pomoći u prevenciji osteoporoze i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Uz to što su korisni za zdravlje, čaj i sok od listova smokve su ukusni i osvježavajući napitci koji se mogu konzumirati cijele godine.

Izvor: Agrosavjet