U tvrtci “CPU Infotech” iz Cazina, koja se bavi prodajom računarske opreme, odlučili su da zaposlenicama skrate radno vrijeme za jedan sat kako bi one mogle provoditi više vremena sa svojom obitelji, što je zasad jedinstven slučaj na području Unsko-sanske županije, a možda i cijele BiH.

Ništa se neće izgubiti za taj sat, poslove će stići uraditi, a radnice će biti motiviranije za posao, jer će više vremena provoditi sa svojom obitelji. Mislim da je ovo dobar potez koji će se pozitivno odraziti na naše poslovanje, a nadam se kako će i drugi poslodavci slijediti ovaj primjer, kazao je Kapić.

Zaposlenica Hana Perviz ističe kako su plaće u ovoj firmi redovne, dodajući kako ih je odluka poslodavca pozitivno iznenadila.

Ovo meni kao ženi i majci mnogo znači. Imam dijete od dvije godine i sada ću moći posvetiti više vremena obitelji, kaže ona.

Njezina radna kolegica Emina Pašić dijeli takvo mišljenje i dodaje kako joj ovakva odluka omogućuje da više vremena posveti kućnim poslovima.

Svi znaju kako zaposlene žene istodobno rade dva posla, kada završe radno vrijeme, tada ih čeka drugi posao kod kuće, koji je ponekada i teži. Zbog toga ovaj sat za nas ima toliki značaj, kaže Pašićeva.
 
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata USK Muhamed Mahmutović pozdravio je ovaj potez, ali je istaknuo kako su takvi primjeri pravi raritet u situaciji kada se radnička prava krše na brojne načine, pišu Nezavisne novine.

Poslodavci danas nemaju sluha i kao da ne vide što se događa u društvu. Zbog procesa iseljavanja, sve je manji broj radnika na području Unsko-sanske županije i uskoro ćemo doći u situaciju da neće imati tko raditi. Međutim, njihov odnos prema radnicima nimalo se nije promijenio, kaže Mahmutović.

Dodaje kako brojni radnici u ovoj županiji rade za plaće koje su najniže u Europi te da poslodavci na razne načine krše brojna prava iz oblasti radničkoga zakonodavstva. Prema njegovim riječima, poslodavci ne uviđaju da, kršeći prava radnika, u stvari rade na vlastitu štetu jer će sami sebe dovesti u situaciju da će ostati bez radne snage.

Nezadovoljan radnik neće se truditi na poslu i neće proizvesti kvalitetan proizvod, što će se na kraju obiti o glavu i poslodavcu. Ova situacija bi se mogla promijeniti samo tako da poslodavci povećaju plaće radnicima i da poštuju kolektivne ugovore i radno zakonodavstvo. Radnici bi tako shvatili da je tvrtka u kojoj rade njihova obitelj i da rade i za vlastitu, a ne samo za korist poslodavca, smatra Mahmutović.

Prema njegovom mišljenju, u cjelokupnoj situaciji je podbacila i država, jer nadležne inspekcije i pravosuđe gledaju kroz prste bahatim poslodavcima i sve to rezultira da radnici odlaze u druge zemlje, gdje će zarađivati više i gdje će se njihova prava više poštovati.