Krovna tvrtka obitelji Škoro, Campus, zabilježila je 2020. godine gubitak od 414 tisuća kuna, pokazuju poslovni izvještaji za prošlu godinu. Riječ je o tvrtki koja je godinama poslovala s dobiti, no čini se da su za Škoru posljednje godine bile teške i to ne samo u političkom nego i u financijskom smislu. No, krenimo redom. 

Miroslav Škoro, najavljujući ulazak u političku arenu, 2019. godine imao je više tvrtki koje su gotovo sve poslovale s dobiti. Najbitnija je bila tvrtka Campus koja se brine za naplatu autorskih prava na Škorine pjesme, brine o nastupima, a u sklopu Campusa već nekoliko godina je i vinarija, odnosno etiketa Vina Škoro.

Škoro je 2018. godine imao prihode Campusa u visini od 3.4 milijuna kuna te dobit od 684.900 kuna. Sljedeće, 2019. godine, kada se politički angažirao, prihodi su bili na 3 milijuna kuna, dok je dobit bila gotovo upola manja. Te je godine iznosila 293 tisuće kuna. Kada smo krajem srpnja istraživali Škorine tvrtke, iz tvrtke Campus, koju vodi njegova supruga Kim Ann Škoro, nisu nam htjeli otkriti poslovne rezultate za prošlu godinu, piše Index.hr.

Godinama poslovali s dobiti 

"Poslovna godina je bila teška, kao i za sve druge poduzetnike", rekli su nam tada iz Campusa. No, sada su poslovni rezultati postali javni. 

Prema tim podacima, prihodi Škorina Campusa iznosili su svega 1.5 milijuna kuna, što je dvostruko manje od prihoda iz 2019. godine. Tvrtka ima jednog manje zaposlenog i sada ih je pet, a prosječna plaća u toj tvrtki iznosi 6 tisuća kuna. Gubitak iznosi 414.500 kuna.  

Tek za usporedbu, dobit Campusa u 2016. godini iznosila je 672 tisuće kuna, u 2017. godini dobit je bila 412 tisuća kuna, u 2018. godini dobit je iznosila 684 tisuće kuna, a 2019. godine dobit je bila iskazana u iznosu od 293 tisuće kuna.  

Prodavali stranci vina i CD-ove? 

Podsjetimo kako je tjednik Nacional danas objavio kako račun i bankovni izvod Domovinskog pokreta pokazuju da je Škoro kao njegov predsjednik platio Campusu 31.933 kune za stare božićne pjesme i 138.105 kuna za vino. 

Isto tako, Škoro je i sam sebi vratio pozajmicu od milijun kuna šest dana nakon što je dao neopozivu ostavku te formalno više nije imao pravo raspolagati novcem stranke. Riječ je, podsjetimo o tome da je u lipnju prošle godine Škoro objavio da je svojoj stranci donirao milijun kuna. Škoro je tada izjavio da se nada da će mu stranka to uspjeti vratiti. Pozajmica stranci transparentno je prikazana u izvješću o financiranju izborne promidžbe, a pozajmica je trebala biti vraćena iz proračuna koji stranka dobije po ulasku svojih zastupnika u sabor. No, to nije napravljeno tada. 

Predstavljao se kao čovjek s uspješnom pjevačkom i poduzetničkom karijerom

No, vratimo se u Škorine poduzetničke vode. U jesen 2019. godine, kada se Škoro aktivno uključio u visoku politiku, predstavljao se kao čovjek s uspješnom pjevačkom i poduzetničkom karijerom, kojem je dosta sa strane gledati kako se odvijaju politički procesi. U 2019. godini Škoro je imao udjele u još dvije tvrtke. Tako je s kumom Brankom Žibratom bio vlasnikom tvrtke MB Kvadrat, koja je i držala naplatu spornog parkinga kod bolnice Merkur. Tvrtka je 2019. godine imala prihode u visini od milijun kuna, no gubitak je iznosio 154.700 kuna. Sljedeće, 2020. godine prihod je bio na razini 1.7 milijuna kuna te su imali dobit od 243 tisuće kuna, no te godine Škoro je prodao udjele u toj tvrtki svom kumu Žibratu, za nepoznati iznos.
 
Druga je bila vrlo uspješna tvrtka Omega Software, gdje je Škoro držao pet posto vlasništva, no i tih udjela riješio se prošle godine. Škoro je prodaju tih udjela objašnjavao željom da se "neopterećeno bavi politikom, jer u Hrvatskoj nije prihvatljivo biti uspješan poduzetnik i političar".   

Odakle im imovina tvrtke? 

Pred predsjedničku kampanju supruga Miroslava Škore, Kim Ann, imala je suvlasništvo nad tvrtkom Hotel Zrinski s Mario Žibratom, a riječ je o projektu izgradnje hotela preko puta bolnice Merkur i vezana je za biznis s parkingom. Tvrtka je godinama poslovala s dobiti, pa su tako 2018. godine imali dobit od 91 tisuću kuna. Sljedeće, 2019. godine zabilježili su gubitak od 2.8 milijuna kuna, a prošle, 2020. godine tvrtka je likvidirana. Oko likvidacije te tvrtke još uvijek se vuku repovi jer su osnivači kupili imovinu tvrtke, i to po suspektnim cijenama.