Rat u Ukrajini je "katastrofa" za svijet koja će smanjiti globalni ekonomski rast, rekao je predsjednik Svjetske banke za BBC. "Rat u Ukrajini dolazi u loše vrijeme za svijet jer je inflacija već rasla", rekao je David Malpass.

Naglasio je da je njegova najveća briga "zbog čistog gubitka ljudskih života" koji se događa. Smatra se da su u borbama poginule tisuće civila i vojnika. Malpass je rekao da se gospodarski učinak rata proteže izvan granica Ukrajine, a posebno povećanje globalnih cijena energije "najviše pogađa siromašne, kao i inflaciju".

Cijene hrane također su porasle zbog rata i "vrlo su stvarna briga i problem za ljude u siromašnim zemljama". Malpass ističe da su i Rusija i Ukrajina veliki proizvođači hrane. Ukrajina je najveći svjetski proizvođač suncokretovog ulja, s Rusijom na drugom mjestu, prema S&P Global Platts. Među njima, oni čine 60 posto svjetske proizvodnje.

Dvije zemlje također čine 28,9 posto svjetskog izvoza pšenice prema JP Morganu. Cijene pšenice na čikaškoj budućoj burzi trgovale su se na najvišoj razini u 14 godina. Ruske isporuke ove robe su ograničene zbog široko rasprostranjenih sankcija koje otežavaju ostatku svijeta kupnju njegovih proizvoda. Ukrajinske isporuke su zaustavljene jer su borbe zatvorile luke u zemlji.

"Ne postoji način da se dovoljno brzo prilagodite gubitku opskrbe iz Ukrajine i Rusije, a to povećava cijene", rekao je Malpass.

Kaže da isto vrijedi i za ruske opskrbe energijom, a posebno je štetno za zapadnu Europu, gdje su vlade "zanemarile druge aspekte kako imati dovoljno struje". Oko 39 posto električne energije u EU dolazi iz elektrana koje sagorevaju fosilna goriva, a Rusija je najveći izvor te nafte i plina. Kako EU želi ubrzati svoj prijelaz na druge izvore energije, vlada Vladimira Putina "mogla bi trajno izgubiti neka od svojih tržišta", rekao je Malpass.

Takav gubitak prihoda samo je jedan od načina na koji će ovaj rat narušiti životni standard u Rusiji, kao i pad vrijednosti rublje i inflacija koja donosi, prenosi Slobodna Dalmacija.