Sveučilišna klinička bolnica Mostar prva je u Bosni i Hercegovini opremila angio dvoranu u kojoj se mogu izliječiti osobe koje su doživjele moždani udar. Osposobljen je mladi tim liječnika koji će raditi s pacijentima, a uspješno su izvedene i prve intervencije.

U slučaju moždanog udara trećina pacijenata preživi, a trećina završi s dugotrajnim invaliditetom pokazuju statistike. Veliki napredak u liječenju takvih pacijenata u svijetu donio je endovaskularni model koji se sada primjenjuje i u SKB Mostar, prenosi BHRT.
 

Za izvođenje zahvata na pacijentima nabavljen je poseban uređaj čija cijena je 1,8 milijuna eura i koji je jedan od najmodernijih u regiji. Za rad s pacijentima osposobljen je mladi tim liječnika pod mentorstvom neuroradiologa Marka Radoša iz KBC Zagreb.

“Najviše znači samim pacijentima koji su do sad kod ove vrste moždanog udara, gdje se velika krvna žila u mozgu zatvori, nisu imali mogućnost nikakvog osim konzervativnog liječenja”, objašnjava dr. Gojko Bogdan, specijalist radiološke dijagnostike.

Takvi pacijenti najčešće su završavali s teškim invaliditetom ili su umirali, a sada imaju priliku da se izliječe ističe doktor Bogdan. Moždani udar je među najčešćim uzrocima smrti i ne bira životnu dob, a simptome je važno prepoznati na vrijeme.

“Simptomi moždanog udara nastaju naglo i mogu se manifestirati u poteškoćama u govoru, ne razumije drugu osobu kada govori, može imati slabost ruke i noge, utrnulost, može imati smetnje ravnoteže, poremećaj stanja svijesti i glavobolju kao nikad do sad”, govori dr. Sandra Lakičević, s Klinike za neurologiju SKB Mostar.

Ono što bi moglo predstavljati eventualni problem, poručuju iz SKB-a Mostar, jeste intervencijski materijal koji je potrošan i jako skup i za sada se ne može naplatiti iz zdravstvenog fonda. Ipak, zdrav i kvalitetan život nema cijenu.

“Ovih devet što smo ih tretirali, četiri pacijenta su završila praktički bez ikakvih simptoma moždanog udara. Došli su ovdje na prijemu potpuno oduzete jedne polovice tijela, bez mogućnosti govora, a izašli su iz bolnice kao da nisu imali moždani udar”, objašnjava dr. Gojko Bogdan, specijalist radiološke dijagnostike.

Ključno je doći na vrijeme, u roku od dva sata, poručuju liječnici. Blizina tima koji je dostupan 24 sata stvorila je mogućnost da pacijenti s juga BiH budu tretirani u okviru zlatnog sata i nakon moždanog udara kući odu gotovo izliječeni.