U Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar prošlog mjeseca su hospitalizirana dva pacijenta s kliničkom sumnjom na hemoragijsku vrućicu s bubrežnim sindromom tzv. "mišju groznicu".

Nažalost, muškarac je preminuo od posljedica koje su uzrokovane ovom groznicom.

Ovu informaciju potvrdila je Adrijana Pandža, glasnogovornica SKB Mostar za portal Radiosarajevo.ba.

"Nažalost, muška osoba A.M. (1987.) preminula je na Odjelu za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar uslijed komplikacija uzrokovanih tzv. mišjom groznicom.

Nekoliko sporadičnih slučajeva pacijenata oboljelih od mišje groznice, koji su se liječili na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar, su izliječeni te su otpušteni kući", navela je Pandža.

Podsjetimo, mišja groznica se najčešće javlja kao blago oboljenje, slično prehladi ili gripi. U malom postotku inficiranih, bolest može imati teži tok, s izraženim krvarenjima i razvijenim hemoragičnim sindromom, kada zahtijeva bolničko liječenje. Smrtni ishod kod teških oblika bolesti se javlja u pet do deset posto, prema prijašnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Slična bolest s različitim kliničkim manifestacijama opisana je širom svijeta.

Endemska (stalna prirodna žarišta) se nalaze u Europi i Aziji. Kao endemska bolest stalno je prisutna s različitom učestalošću od godine do godine. Najčešće se registriraju pojedinačni slučajevi bolesti, bolest se rjeđe javlja u vidu epidemija.

Obično je moguće sve slučajeve oboljenja epidemiološki povezati s endemskim područjem gdje je infekcija nastala.

Pogled.ba