Moždani udar je jedan od vodećih uzroka smrtnosti i invaliditeta u Europi, navode u svom priopćenju iz SKB Mostar povodom Svjetskog dana moždanog udara.

Trećina žrtava ne preživi moždani udar, a kod jedne trećine zaostaje dugotrajni invaliditet. Posljednih godina dogodio se velik tehnološki napredak u liječenju moždanog udara. U svjetske centre uvedene su nove tzv. endovaskularne metode liječenja moždanog udara kojima se mehaničkim putem uklanja tromb iz krvne žile.

''Sveučilišna klinička bolnica Mostar pruža usluge trombolitičkog liječenja od 2013.godine, a u tijeku su završne pripreme za početak pružanja usluga mehaničke trombektomije, odnosno mehaničkog uklanjanja tromba iz krvne žile. Unatoč teškoj situaciji vezanoj za pandemiju COVID-19, naši liječnici se unatrag godinu dana educiraju u inozemstvu i pripremaju za uvođenje novih suvremenih metoda liječenja moždanog udara u SKB Mostar. U tijeku su završne pripreme našeg kadra i nabavka potrebne opreme, a imat ćemo pomoć i podršku stručnjaka iz Hrvatske'', istuču.

U javnosti prevladava mišljenje kako je moždani udar neizbježan i neizlječiv, međutim, zahvaljujući suvremenim metodama uklanjanja krvnih ugrušaka moždani udar se može liječiti i tako poboljšati konačni ishod za mnoge žrtve moždanog udara. „U liječenju, vrijeme je ključni faktor: što prije potražite liječničku pomoć imate veću šansu da spasite svoj život!„

''U našoj ustanovi se godišnje liječi oko 400 ljudi s moždanim udarom, međutim ako analiziramo cijelu regiju, ukupan broj hospitaliziranih moždanih udara u zdravstvenim ustanovama na području ZHŽ, HNŽ i HBŽ iznosi preko 600 pacijenata. U budućnosti će biti potrebno osigurati dobro koordiniran rad i suradnju između ustanova da bismo mogli pružiti isti tretman i jednaku šansu svim pacijentima'', govori dr. Inga Klupka Sarić, predstojnica Klinike za neurologiju SKB Mostar.

Ističe kako Klinika za neurologiju SKB Mostar u skoroj budućnosti planira provođenje različitih kontinuiranih programa edukacije i podizanja svijesti ranog prepoznavanja i liječenja moždanog udara, s ciljem značajnog smanjivanja tereta moždanog udara i njegovih dugoročnih posljedica, kao i unapređenja bolničkih usluga.

''Moždani udar prepoznat je kao zdravstveni prioritet na razini bolnice, ali je potrebno napraviti potrebni iskorak u poboljšanju kvalitete skrbi u cijeloj regiji te potaknuti sve relevantne strane za razvoj strategija skrbi za akutni moždani udar'', navodi.