Magnetno polje Zemlje, osnova za moderne globalne navigacijske sustave prolazi kroz stanje nereda, gurajući Sjeverni pol od Kanade prema Sibiru, i nitko nije siguran zašto se ovo događa.

Sjeverni pol klizi iz smjera Kanade prema Sibiru i kreće se neobično velikom brzinom od oko 50 km godišnje, javlja Sputnjik.

Zbog novonastale situacije i „neuobičajeno“ brzog kretanja, znanstvenici moraju izdati hitne dopune mapa koje koriste elektronski navigacijski sustavi. Najgore u svemu je što se ne zna šta uzrokuje da se magnetno polje sada kreće tako brzo.

Magnetno polje mijenja se kada rastopljeni metali okružuju čvrstu jezgru zemlje i stvaraju struje i odgovarajuće magnetno polje. Kao rezultat toga, magnetni polovi imaju tendenciju da se malo pomjeraju.

Sjeverni magnetni pol prošao je prošle godine Međunarodnu datumsku granicu (zamišljena linija na Zemlji, suprotno od Griničkog meridijana koja menja datum kada se pređe), brzinom od 55 km godišnje, što je više od tri puta brže nego što se kretao prije sredine 1990-ih. Sada se nalazi na istočnoj hemisferi i odvaja se od Kanade i približava se Sibiru.

Znanstvenici smatraju da bi mlaz tečnog gvožđa ispod Kanade mogao biti  odgovoran za kretanje polova, slabljenje magnetnog polja ispod, omogućavajući Sibiru da se podvuče ispod pola, prenosi Nature.

''Položaj sjevernog magnetnog pola izgleda da je određen sa dva velika magnetna polja, jednog ispod Kanade i jednog ispod Sibira“, rekao je Phill Livermoore sa Sveučilišta u Leedsu.

Svjetski magnetni model (velika prostorna slika Zemljinog magnetnog polja) se ažurira u petogodišnjim intervalima kako bi se osiguralo da moderna navigacija prati promjene u magnetnom polju Zemlje. Trebao se ponovno konfigurirati sljedeće 2020. godine, ali je do 2018. godine bilo potrebno hitnije ažuriranje. Znanstvenici bi trebali objaviti najnoviju verziju sljedećeg tjedna, a tim se nada da će ovaj model trajati do 2020. godine.