Dužnosnici Sjeverne Koreje upozorili su u pismu SAD-u da su razgovori o denuklearizaciji još jednom na kocki i mogu se raspasti, javlja CNN citirajući ljude upućene u temu.

Pismo je dostavljeno u ruke državnom tajniku Mikeu Pompeu, u kojem piše da vlasti sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una imaju osjećaj da u razgovorima neće biti napretka.

"SAD i dalje nisu spremne ispuniti očekivanja Sjeverne Koreje u smislu da učine korak ka potpisivanju mirovnog sporazuma", javlja CNN citirajući svoje izvore.

Korejski rat (1950.-1953.) završio je primirjem umjesto mirovnim sporazumom, ostavljajući vojnike UN-a predvođene SAD-om i dalje tehnički u ratu sa Sjevernom Korejom.

Sjever je jasno dao do znanja ranije kako vide službeni završetak ratnog stanja kao prekretnicu za smanjenje napetosti na Korejskom poluotoku. Sjedinjene Države su protiv proglašavanja mira sve dok se Sjever ne odrekne programa za razvoj nuklearnog oružja.

"Sjeverna Koreja će moći nastaviti nuklearne aktivnosti"

Washington Post objavio je u ponedjeljak kako je američki predsjednik Donald Trump otkazao službeni put Pompea u Sjevernu Koreju nakon što je dobio ratoborno pismo od višeg dužnosnika Sjevera samo par sati nakon što je put najavljen.

CNN je objavio kako je pismo poslao bivši čelnik sjevernokorejske obavještajne službe, Kim Yong Chol, no i dalje je nejasno kako je poslano. Washington Post napominje kako Sjever sve više komunicira preko UN-ove misije.

CNN također javlja kako se u pismu spominje da ako ne mogu pronaći kompromis i početni razgovori propadnu, Sjeverna Koreja će moći nastaviti s "nuklearnim i projektilnim aktivnostima".