Zahuktava se situacija da dalekom istoku. Sjeverna Koreja pokazuje mišiće testiranjem novog oružja, a SAD pokazivanjem onoga što ima. Naime, nedaleko teritorija Sjeverne Koreje prelijetali su vojni avioni, a na područje na kojem treniraju bacili su bombe bez bojevog punjenja. To je izazvalo gnjevnu reakciju Sjevera, piše Independent.

Tenzije su eskalirale kada je Sjeverna Koreja u utorak probno lansirala svoje interkontinentalne balističke rakete za koje neki stručnjaci misle da mogu stići do saveznih američkih država Aljaske i Havaja, a možda i sjeverozapadne pacifičke obale SAD-a.

SAD je upozorio da je spreman uporabiti silu ako je to potrebno da se zaustavi sjevernokorejski nuklearni program ali da je skloniji globalnoj diplomatskoj akciji.

Protiv Sjeverne Koreje složni su predsjednik SAD-a Donald Trump, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i japanski premijer Shinzo Abe koji su sa susreta na summitu skupine G20 u Njemčakoj obećali primijeniti "maksimalan pritisak" kako bi se suprotstavili sjevrenokorejskoj nuklearnoj prijetnji.

Čelnici "su odlučili izvršiti pritiska za skoro usvajanje nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a s dodatnim sankcijama kako bi se Sjevernoj Koreji pokazalo da postoje ozbiljne posljedice za njeno destabilizirajuće, provokativne akcije koje vode eskalaciji", rekle su tri zemlje u zajedničkoj izjavi.

Veleposlanica SAD-a pri UN-u Nikki Haley u srijedu je rekla da će predložiti nove UN-ove sankcije Sjevernoj Koreji.

Nakon sjevernokorejskog testiranja nuklearnog oružja u rujnu Vijeću sigurnosti su bila potrebna tri mjeseca da se složi oko jačanja sankcija.