Sjeverna Koreja objavila je da je uspješno s podmornice lansirala novi balistički projektil (SLBM) kako bi ojačala svoju obranu i odvratila prijetnje iz inozemstva, uoči najavljenih nuklearnih pregovora sa SAD-om.

Lansiranje projektila koje se dogodilo u srijedu dosad je najprovokativniji čin Pjongjanga otkad su 2018. nastavljeni nuklearni pregovori s SAD-om i podsjetnik da Sjeverna Koreja agresivno razvija svoje oružje, uključujući i interkontinentalne balističke projektile, navode analitičari.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un poslao je "tople čestitke" stručnjacima koji su obavili testno lansiranje, objavila je službena agencija KCNA, sugerirajući da sam Kim nije nazočio pokusu kao što je bio slučaj s ranijim testiranjima oružja.

Novi tip SLBM-a, nazvan Pukguksong-3, "ispaljen je u vertikalnom modu" u vodama nedaleko od istočnog grada Wonsana, objavila je KCNA, potvrđujući time ranija izvješća Južne Koreje da je projektil dosegao udaljenost od 450 kilometara i visinu od 910 kilometara.

Ispaljivanje je vjerojatno podsjetnik Sjeverne Koreje, koja odbija rezolucije UN-a o zabrani uporabe tehnologije balističkih projektila kao kršenje prava na samoobranu, na sposobnosti njezina oružja uoči pregovora s Washingtonom, kažu analitičari.

Pregovori u svrhu obustave sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa u zastoju su od drugog summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kima u Vijetnamu u veljači, koji se završio bez postizanja dogovora.