Pandemija koronavirusa ne pokazuje znakove usporavanja, broj zaraženih u svijetu dosegao je 30 milijuna, WHO stopu prijenosa u Europi naziva alarmatnom, stopa smrtnosti raste i Hrvatskoj, ali se istodobno zahuktava utrka za potencijalna cjepiva čije su si doze već osigurale bogate zemlje.

Globalni dnevni broj novih slučajeva zaraze posljednjih dana dosegnuo je rekordne razine te je zabilježena smrt više od 935.000 ljudi, dok se istodobno ubrzava međunarodna utrka za razvoj i distribuciju cjepiva.

Očekuje se da će u četvrtak broj slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu dosegnuti brojku od 30 milijuna ljudi, pokazuju podaci agencije Reuters, a nema nikakvih znakova da pandemija usporava svoje širenje.

U 18 dana broj slučajeva zaraze u svijetu porastao je sa 25 milijuna na gotovo 30 milijuna, prenosi HINA.

Aktualni epicentar zaraze je Indija, druga zemlja koja je uz SAD prešla pet milijuna slučajeva koronavirusa.

WHO zvoni za uzbunu

Europske zemlje također bilježe rekordne dnevne zaraze. Razina prijenosa covida-19 u Europi je "alarmantna", upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koju također brine skraćivanje samoizolacije koje se planira u nekoliko zemalja.

"Brojevi od rujna bi trebali biti zvono na uzbunu za sve nas" diljem Europe, gdje je broj novooboljelih veći od onih iz ožujka i travnja, izjavio je u Kopenhagenu direktor WHO-a za Europu Hans Kluge.

UN-ova organizacija je također odbila skratiti svoju preporuku 14-dnevne karantene za one koji su bili u dodiru s virusom.

U Francuskoj se odlazi u izolaciju na sedam dana u slučaju kontakta. U Velikoj Britaniji na deset dana, a u Irskoj i nekoliko europskih zemalja poput Portugala i Hrvatske razmatra se skraćivanje.

Europska zona WHO-a, u kojoj je 53 zemalja, među kojima i Rusija, zabilježila je blizu pet milijuna službenih slučajeva i više od 227.000 umrlih od koronavirusa, prema podacima organizacije.

U Hrvatskoj se u zadnjih mjesec dana zarazilo 7000 ljudi, što je otprilike jednako kao u prvih šest mjeseci pandemije. Također, 30 posto svih žrtava covida u Hrvatskoj (ukupno 238) umrlo je od sredine kolovoza naovamo.

Broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj u zadnja 24 sata iznosi 2194, što je najviše od travnja, objavile su u četvrtak njemačke vlasti.

Na vrhuncu pandemije potkraj ožujka i na početku travnja, Institut Robert Koch (RKI) bilježio je više od 6000 zaraženih svaki dan. Brojke su potom zahvaljujući karanteni počele padati, a pošto je ona ukinuta, u srpnju su ponovno počele rasti.

U Bosni i Hercegovini u četvrtak je s gotovo 400 novih slučajeva zabilježen značajan porast novozaraženih koronavirusom. Dnevni prosjek novozaraženih u BiH u proteklih desetak dana bio je oko 300.

Broj zaraženih u Češkoj svakodnevno raste, a u srijedu je dosegnuo rekordnu razinu s 2139 novih slučajeva, najviše od početka pandemije pa je vlada odlučila postrožiti mjere obuzdavanja virusa.

Broj zaraženih koronavirusom ne smanjuje se ni u Velikoj Britaniji gdje je umrlo više od 41.500 ljudi, najviše u Europi. Britanski premijer Boris Johnson rekao je u četvrtak da razmišlja o ograničavanju radnog vremena pubova i uvođenju novih lokalnih mjera kako bi izravnao krivulju drugog vala zaraza u Velikoj Britaniji.

Neki dijelovi Madrida bit će od idućeg vikenda ponovno zatvoreni, jer je broj osoba inficiranih koronavirusom snažno porastao posljednjih dana, priopćila je u srijedu regionalna vlast.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je neki dan da je zemlja na početku drugog vala pandemije.

Utrka za cjepivo

Bogate nacije koje predstavljaju tek dio svjetske populacije već su kupile ili rezervirale više od polovice doza potencijalnih cjepiva protiv covida-19, pokazuje studija Oxfama.

Studija koju je objavio Oxfam pokazuje da je skupina bogatih zemalja, koja predstavlja 13 posto svjetske populacije, već osigurala ogromne doze cjepiva.

"Pristup spasonosnom cjepivu ne bi trebao ovisiti o tome gdje živiš ili koliko novaca imaš", rekao je Robert Silverman iz Oxfam America.

Pet vodećih kandidata za cjepivo, koji su u odmaklim fazama ispitivanja, moći će proizvesti 5,9 milijardi doza, dovoljno za cijepljenje tri milijarde ljudi, navodi se u izvješću.

Oko 51 posto tih doza "ugrabio" je bogati svijet, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Europsku uniju, Australiju, Hong Kong, Makao, Japan, Švicarsku i Izrael.

Preostalih 2,6 milijardi doza kupile su ili rezervirale Indija, Bangladeš, Kina, Brazil, Indonezija i Meksiko.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da bi njegova zemlja mogla imati cjepivo spremno za distribuciju uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga, dok je kineski zdravstveni dužnosnik ovog tjedna najavio da bi Kina mogla imati cjepivo spremno za javnu upotrebu najranije do studenoga.

Na udaru zdravstveni djelatnici

Zdravstveni djelatnici, koji se nalaze na prvoj liniji u borbi protiv pandemije covida-19, plaćaju za to visoku cijenu svojim zdravljem, upozorio je u četvrtak WHO.

"Covid-19 izložio je zdravstvene djelatnike i njihove obitelji nezapamćenom riziku", podsjeća WHO, ističući da statistike, čak i ako nisu potpune, jasno pokazuju da su "stope zaraze među zdravstvenim djelatnicima daleko veće nego u ostatku populacije".

Zdravstveni djelatnici čine oko tri posto populacije u velikoj većini zemalja i manje od dva posto u najsiromašnijima. Podaci WHO-a pokazuju da se 14 posto slučajeva covida-19 odnosi upravo na njih. "U nekim zemljama taj udio doseže 35 posto", ističe se u priopćenju.