Sirutka je od davnina poznata kao ljekoviti napitak koji obiluje vitaminima i mineralima s mnogo benefita po ljudski organizam, a njena primjena je raširena među svim generacijama.

Tečnost je ovo koja nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka – kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.

Kako biste osjetili maksimalan efekt ove dragocjene tečnosti koju su naše prabake koristile kao lijek, možete konzumirati do jedne litre sirutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte te uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tijekom dana kako biste se osvježili i vratili energiju.

Prirodni lijek za jetru

Sirutka pomaže kod raznih bolesti jetre: masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza… Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji snabdijeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovanih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Pomaže kod mršavljenja

Sirutka sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim tvarima, ona je važan dio redukcijske dijete i korisna kod održavanja vitke linije. Bjelančevine u sirutki također povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi.

Rješava problem zatvora

Konzumiranje sirutke podstiče probavu i rješava neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima diuretička svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litra surutke dnevno) jer može izazvati proliv. Ona sadrži mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njen niski pH podstiče rad crijeva.

Smanjuje stres i osjećaj umora

Također potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, koja je poznata po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Regulira povišenu masnoću u krvi

Ovaj se napitak preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenom masnoćom u krvi koju ne uspijevaju kontrolisati lijekovima i prehranom. Naime, sirutka kod gotovo svih ljudi regulira povišeni kolesterol i trigliceride nakon nekoliko tjedan redovne konzumacije.

Pomaže u izgradnji mišićne mase

Sirutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportašima koji dragocjena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora.

Izvor: Agrosavjet