U svijetu prirode, vitamine koji mogu da nam sačuvaju zdravlje možemo da nađemo u potpuno neočekivanim izvorima – jedan od njih su borove iglice.

Sirup od borovih iglica je efektno prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, protiv svih vrsta prehlada, kašlja i drugih oboljenja respiratornih organa. Stoljećima su se iglice kuhale širom svijeta kako bi se dobio čaj koji njeguje tijekom zimskih mjeseci, posebno jer je bogat esencijalnog hranljivog vitamina C.

Zašto su korisne borove iglice?

Glavna korisna hranljiva materija koja se dobije iz borovih iglica je vitamin C. Sve jestive vrste bora sadrže ovu korisnu hranljivu materiju neophodnu za formiranje kostiju i vezivnog tkiva. Borove iglice također sadrže nekoliko molekula koji mogu da variraju u prisustvu i količini od jedne vrste do druge. Istraživači su još uvijek u procesu identifikacije novih materija unutar borovih iglica, a neka od do sada identificiranih bioaktivnih jedinjenja su:

- Flavonoidi - posebno proantocijanidini, koji su povezani s nekoliko zdravstvenih prednosti
- Amino kiseline, kao što su arginin i prolin, koriste se u cijelom tijelu za stvaranje proteina
- Jedinjenja koja se dovode u vezu s ukusom — uključujući alfa-pinen i izoamil alkohol.

Što se tiče zdravstvene prednosti borovih iglica, nekoliko naučnih studija istraživalo je efekte čaja borovih iglica na ljude i većina se fokusirala na identifikaciju molekula u borovim iglicama i procjenu njihovih svojstava u laboratorijskim eksperimentima. Kao glavna dokazana upotreba čaja borovih iglica kao lijek za skorbut – bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina C, koji inače dobivamo iz voća i povrća u ishrani.

Od kojih četinara je najbolji sirup od borovih iglica?

U tradicionalnoj medicini s naših prostora naročito je cijenjen melem od borovih iglica u medu, a sirupi inače mogu da se prave na različite načine, posebno od svijetlo-zelenih iglica smreke, bijelog bora i jele. Prilikom pripreme sirupa od borovih iglica treba voditi računa od kojih se četinara iglice koriste, jer su neki i otrovni, poput tuje i tise, koje treba izbjegavati. Savjet je da se ne uzima previše izdanaka samo s jednog drveta, jer tamo gdje se otkinu, te godine više neće izrasti.

Kako sve možemo da upotrebimo borove iglice kao pomoćno ljekovito sredstvo

Sirup od borovih iglica s medom je izuzetan napitak bogat karotenima i C vitaminom, djelotvoran je kod nazeba, protiv prehlade i za liječenje skrobuta. Naročito se preporučuje nakon pada imuniteta ili poslije oporavka od dužih bolesti, kada vraća snagu i elan.

Borove iglice se koriste svježe, po mogućnosti odmah po branju, jer se dužim čuvanjem gubi dio njihovog ljekovitog svojstva. Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste nemaju fitoterapeutske vrijednosti, pa se stoga koriste samo svježi, mladi i tek iznikli pupoljci. Oni sadrže dragocjene gorke i ljekovite materije. Uspješno se koriste za liječenje upale grla, upornog kašlja, bronhitisa i upale grla. Kupke od mladih borovih pupoljaka, na primjer, preporučuju se osobama koje imaju problem s reumom i artritisom.

Recept za sirup od borovih iglica sa šećerom i medom

Najvažnije je nabaviti čiste i svježe borove iglice, a proces pripreme je veoma jednostavan. U odgovarajuću staklenu teglu stavite najprije red šećera, preko kojeg se stavlja red svježe ubranih borovih iglica, pa ponovo red šećera, pa na njega iglice i tako sve do vrha tegle. Završni sloj obavezno treba da je od šećera. Teglu zatvorite što bolje i stavite je na sunčano mjesto da se šećer lagano rastapa. Kako bi se šećer skroz rastopio i kako bi sirup od borovih iglica mogao da počne da se koristi, potrebno je da odstoji najmanje 40 dana.

Savjet: Umjesto šećera možete koristiti med ili smeđi šećer.

Ovaj prirodni lijek za imunitet pravi se u proljetnom periodu, a konzumira tijekom zime. U našem narodu se za ovaj prirodni lijek ustalio naziv „med od borovih iglica“, ali ono što je najvažnije je da je dobar za pomenute tegobe.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ako imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se savjetujete s ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

Izvor: Agrosavjet.com