Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su uhiti ili poznato TV lice iz Sarajeva Almira Čehajića Batka u okviru operativne akcije koju zajedno sa Kantonalnim tužiteljstvom provode u Kantonu Sarajevo.

SIPA je pod nalogom Tužiteljstva KS na području kantona izvršila pretrese na četiri lokacije u sklopu operativne akcije "Network".

Pretresena su dva stambena i dva poslovna objekta, a do sada je slobode lišena jedna osoba, potvrdio je to glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Njihove radnje su usmjerene na otkrivanje zloupotrebe položaja i ovlaštenja, odnosno pranja novca, a voditelj je uhićen zbog navodnih financijskih malverzacija.

Almir Čehajić Batko je sarajevski TV voditelj, glumac amater, stomatolog i humanista. Glumio je i u mnogim popularnim serijama i filmovima, a osnivač je nevladine organizacije Otvorena mreža koja se bavi humanitarnim radom.

O njemu je 2013. godine snimljen dokumentarni film "Rob" u kojem se Batko ispovijeda o teškom periodu života i bolesti preminule kćerke.