Singapurska vlasti odobrile su puštanje na tržište prvog mesa na svijetu koje ne dolazi od zaklanih životinja.

Radi se o proizvodu kompanije Eat Just, startupa iz San Francisca, a meso će se na početku prodavati u obliku medaljona. Tvrtka nije navela kada će točno njen proizvod doći na tržište.

U zadnje vrijeme, na tržištu je sve veća potražnja za alternativama mesnim proizvodima jer potrošači sve više vode računa o svojem zdravlju, dobrobiti i pravima životinja te zaštiti okoliša.

Tržište alternativa mesu moglo bi u sljedećem desetljeću vrijediti 140 milijardi dolara, odnosno oko 10% globalne mesne industrije, piše BBC.

"U proizvodnji nisu korišteni antibiotici"

Singapurska regulatorna agencija za hranu (SFA) priopćila je da je stručna radna skupina pregledala podatke o proizvodnom i kontrolnom procesu uzgojene piletine tvrtke Eat Just.

"Utvrđeno je da je proizvod siguran za konzumaciju na predviđenim razinama upotrebe te je dobio dozvolu da se prodaje u Singapuru kao sastojak medaljona tvrtke Eat Just's", kazao je SFA.

Agencija je priopćila da je uspostavila regulatorni okvir za "novu vrstu hrane" kako bi osigurala da uzgojeno meso i drugi alternativni proteinski proizvodi udovoljavaju sigurnosnim standardima prije nego što se počnu prodavati u Singapuru.

Iz tvrtke su naveli kako u procesu proizvodnje ovakve vrste mesa nisu korišteni antibiotici, a piletina je imala niži mikrobiološki sadržaj od konvencionalne piletine.