U hladnim zimskim mjesecima radovi u voćnjacima i vinogradima obavljaju se sličnim intenzitetom kao u ostala godišnja doba, pa je tako u prvoj polovici siječnja poželjno krečenje debla i horizontalnih grana te uklanjanje starih i dotrajalih stabala, ako vremenski uvjeti to dopuštaju.

Ako je u planu sadnja novog nasada ili postoje mjesta za popunu sadnih mjesta, pripremaju se rupe za presađivanje voćaka. Pravo je vrijeme za otkrivanje parazita (njihovih jajašaca ili odraslih jedinki) koje prezimljuju ispod kore drveta i čišćenje stabala od njih. Također, ovo je vrijeme za orezivanje vinograda i voćnjaka (jabuke, kruške, marelice, breskve, šljive, maline, dunje i slično). Voćnjaci se čiste i preventivno prskaju (zimsko prskanje) protiv crvenih paukova i štitastih ušiju, kao i protiv gljivičnih bolesti, navode iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede HNK.

Ukloniti sve bolesne i oštećene grančice

Tijekom rezidbe vinove loze, ukoliko se uoče simptomi zaraze uzročnicima bolesti drva (eska, petrijeva bolest, eutipoza), neophodno je provesti zaštitu. Ona se svodi prvenstveno na uklanjanje izvora zaraze i sprječavanje zaraze kroz rane na drvetu (prenosi se škarama). Orezano drvo je potrebno ukloniti i spaliti, a rane od rezidbe zaštititi fungicidom.

Na orezanoj rozgvi mogu se uočiti i simptomi crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Zaražena rozgva je izbijeljela, sivkasto-srebrnkaste boje s crnim točkicama. Važna mjera u sprječavanju širenja bolesti je iznošenje orezanih lucnjeva iz vinograda i njihovo spaljivanje.

Preporuka proizvođačima koštičavog voća (breskva, marelica, trešnja, višnja, šljiva i badem) je da izvrše prvu preventivnu zaštitu tzv. "plavo prskanje". Ovim tretiranjem vrši se zaštita od uzročnika kovrčavosti lista (Taphrina deformans), paleži cvjetova i rodnih mladica (Monilinia laxa), šupljikavosti lišta (Stigmina carpophilla), kozičavosti lišća trešnje i višnje (Blumeriella jaapii) i bakterijskih bolesti.

Prije obavljanja tretiranja potrebno je ukloniti sve bolesne i oštećene grančice ili grane, odstraniti mumificirane plodove unutar krošnje te ih uništiti spaljivanjem ili zakopavanjem. Radi suzbijanja prezimljujućih oblika štitastih uši, jaja lisnih uši i crvenog voćnog pauka bakrenom pripravku je moguće dodati mineralno ulje ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja.

Popravite stubove i žicu

Tretiranje provesti za mirna vremena uz obilan utrošak škropiva i povećanom koncentracijom. Poželjno je krošnju i deblo "okupati" sa svih strana, jer uzročnici bolesti i štetnika prezimljuju na i ispod kore, u pukotinama i ljuskicama pupova.

Nakon rezidbe se vrši popravak naslona (stupovi i žica). Ukoliko se planiraju novi nasadi, pravo vrijeme je za rigolanje zemljišta. Također se popravlja poljoprivredna mehanizacija i alati, priprema ambalaža za narednu sezonu, piše Agroklub