-Tih 30 posto što oni spominju nama ništa ne znači. Mi to imamo. A što ćemo ako nam bude potrebno 70 posto kapaciteta? Mi smo spremni ako treba i u glavnu zgradu primati pacijente zaražene koronavirusom, sve ovisi o tome kakva bude situacija. Sigurno je samo da nitko neće na ulici ostati, sve drugo je upitno - rekao je za Pogled.ba ravnatelj SKB-a Mostar prof.dr.sc. Ante Kvesić kojeg smo upitali za komentar novih mjera koje je danas donio Krizni stožer Federacije BiH.

Kvesić ističe kako je stanje i više nego alarmantno, te kako je tijekom vikenda u COVID bolnicu primljen veći broj pacijenata zaraženih koronavirusom.

-Imali smo i otpuštanja, ali smo imali veliki broj prijema i kapaciteti su nam skoro popunjeni. Vidjet ćemo što nose dani pred nama, ako bude potrebno, druge dijelove bolnice ćemo transformirati u COVID odjele. Mi već sada na svakoj klinici imamo po sobu ili dvije u kojoj mogu biti COVID pozitivni pacijenti, a ako zatreba, osigurat ćemo i dodatne kapacitete - priča nam Kvesić, te dodaje kako je stanje teško i malo tko očekuje da će uskoro doći do poboljšanja.

-Mjere koje su od ranije na snazi se moraju poštovati. Izbjegavajte velika okupljanja, svatove i druga obiteljska okupljanja. To su nam bili najveći izvori zaraze i to se mora promijeniti. Sve ovisi o nama i nikome više - zaključio je Kvesić.

Podsjećamo, u HNŽ-u je tijekom vikenda zabilježeno 322 novozaraženih, od čega se na Mostar odnosi skoro 200. Stanje je alarmantno i samo poštivanjem mjera možemo učiniti da ove brojke budu daleko manje nego je to slučaj sada.

Pogled.ba