U povodu Međunarodnog dana medicinskih sestara 12. svibnja 2017. godine na tradicionalnoj manifestaciji u kongresnoj dvorani hotela Hollywood Komora medicinskih sestara i tehničara županije Sarajevo dodijelila je časnoj i medicinskoj sestri Mariji Bešker nagradu i "priznanje za nemjerljiv doprinos u promociji sestrinstva".

S. Marija Bešker članica je školskih sestara franjevki hercegovačke Provincije Svete obitelji i glavna medicinska sestra na Odjelu za Traumatologiju i Ortopediju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kojega je s ljubavlju izabrala i u njemu ostala tijekom cijelog rata. Bezbrojni su oni koji su iskusili dobrotu ove plemenite i požrtvovne časne i medicinske sestre Marije Bešker.

Ovdje donosimo dio njezinog prigodnog govora prilikom dodjele nagrade:

"U sadašnjem vremenu biti humana i požrtvovna sestra je jako teško. Zašto? Patologija bolesnika je svakoga dana teža. Kadra je premalo, sredstava za rad oskudno. Posao medicinske sestre je jako odgovoran. Samo ljubav prema svakom bolesnom čovjeku može nam dati snage za predani rad. Mislim da to sestre kroz svoj nesebični rad pokazuju svakog dana. Svjedoci smo silnog odlaska medicinskog kadra iz ove naše drage nam domovine. To nas obične ljude jako boli. Ne znam što misle čelnici ove zemlje koji prepuštaju slučaju odlazak školovanih ljudi koji tuđe bolesnike služe? Što misle o ovom narodu, koji ostaje bez svoje mladosti? Svaki normalni građanin ove zemlje mora se pitati zašto se tolika krv lila, zašto smo se mi zdravstveni radnici borili za svakog ranjenog, a sad nam zemlja ostaje pusta. Svi mi najviše volimo svoju zemlju. Pa gdje ima ljepše od naše Bosne i Hercegovine, njenih planina, šuma, potoka, jezera, livada, sunca... Prenosimo ljubav na svoje mlade da nikada ne zaborave svoju domovinu. Živimo u nadi da će jednog dana biti posla za našu mladost na rodnoj grudi. Zahvaljujem svima koji ste došli podijeliti radost s nama."

Čestitke s. Mariji i neka joj dobri Bog i dalje bude nadahnuće u činjenju dobra!