Tomu Parkeru, 32-godišnjoj pop senzaciji, dijagnosticiran je terminalni tumor na mozgu.

Nakon što je tijekom ljeta pretrpio brojne napadaje, Tom je shvatio da nešto nije u redu i nakon posjeta bolnici liječnici su mu otkrili da ima neoperabilan tumor na mozgu.

Potresnu vijest je otkrio na društvenim mrežama, a obožavateljima je poručio da se neće predati jer želi doživjeti budućnost sa svojom obitelji.

No, kako uopće na vrijeme prepoznati ovu bolest?

Simptomi tumora na mozgu mogu se razlikovati ovisno o tome koji je dio mozga zahvaćen. NHS navodi da možda nećete odmah imati simptome, ali da se simptomi mogu s vremenom razviti i postati ozbiljniji.

Ova bolest pogađa ljude bilo koje dobi i važno je da se, ako patite od bilo kojeg od dolje navedenih simptoma, obratite svom liječniku opće prakse.

1. Glavobolja

Glavobolju može uzrokovati bezbroj razloga, od dehidracije do stresa. Uglavnom, lijekovi protiv bolova mogu ublažiti glavobolju, ali ako je vaša glavobolja trajna ili se pogoršava, trebali biste potražiti mišljenje liječnika.

NHS navodi da biste trebali posjetiti liječnika opće prakse ako “imate glavobolju koja se razlikuje od vrste glavobolje koju obično imate ili ako se glavobolja pogoršava”.

2. Povraćanje

Simptomi poput povraćanja mogu biti posljedica mnogih stanja, možda vas muči želudac ili ste možda pojeli nešto što vam ne odgovara. Ali, kako NHS navodi, ako se neprestano osjećate bolesno, ako vam je stalno loše i ako se osjećate pospano – trebali biste posjetiti svog liječnika opće prakse.

3. Napadaji

Napadaji se mogu razlikovati, a najčešće su to nehotični pokreti zbog kojih niste u stanju kontrolirati ruke ili noge. Oni mogu biti rezultat emocionalnih problema, ali i ozbiljnijih stanja, poput tumora na mozgu.

4. Slabost

Ponekad se možemo osjećati slabo ako nismo dovoljno jeli ili smo imali posebno intenzivan trening u teretani. No, smjernice NHS-a navode da biste trebali potražiti liječnički savjet ako se duže vremena osjećate slabo ili ako imate paralizu na jednoj strani tijela.

5. Problemi s vidom ili govorom

Govorni problemi i nejasan vid mogu biti znakovi različitih zdravstvenih stanja. Previše alkoholnih pića ili osjećaj stresa ili tjeskobe moglo bi dovesti do ovih simptoma. No, drugi ozbiljniji uzrok problema s vidom i govorom je i moždani udar, a ponekad je to i simptom tumora na mozgu, prenosi Index.

6. Promjene u ponašanju

Naše se raspoloženje često mijenja iz dana u dan, a ponekad se čak može mijenjati iz sata u sat. Iako se naše raspoloženje može svesti na brojne stvari, NHS navodi da bi promjena u ponašanju također mogla biti znak ove bolesti.

(www.jabuka.tv)