Nedavnim podnošenjem prijave za stjecanje statusa zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji, Bosna i Hercegovina je ostvarila ključni korak prema članstvu. Kako bi se ispunili zahtjevi, sektor poljoprivredne i prehrambene industrije mora povećati izvoznu konkurentnost. Predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske vlade stoga su u srijedu u Mostaru prezentirali poticaje uzgajivačima smilja koje je itekako konkurentno na svjetskom tržištu - prenosi Naša TV.
Fond u vrijednosti šest milijuna KM bit će plasiran u privatni sektor za proizvodnju i preradu smilja. Sredstva, i to bespovratna, mogu dobiti pravne osobe iz ovog sektora. Poticaje mogu dobiti i fizičke osobe, ali ne izravno.

Uzgoj smilja na području Hercegovine preuzeo je dominaciju u odnosu na berbu samoniklog smilja. Procjenjuje se da površine pod smiljem danas prelaze tisuću

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za poboljšanje konkurentnosti u proizvodnji i preradi smilja otvoren je do 19. listopada.

Sredstva su dio projekta USAID-a i FARMA II Vlade Švedske.