Nije svako debljanje isto, kao što nisu isti ni njihovi uzroci. Većina ljudi ima promjenjivu kilažu tijekom života - od mršavijih do onih debljih faza, a upravo onaj dio tijela gdje se salo prvo "hvata" ukazuju i na pravi razlog debljanja, osobito ako se radi o pretilosti. Znanstvenici su identificirali šest različitih okidača debljanja. tj. pretilosti:

1. Neaktivna pretilost
Za ovaj tip je specifično debljanje u gornjem dijelu tijela - od kukova pa do lica. Uzrok je, osim onog očitog - unosa previše kalorija, sjedilački stil života i premalo kretanja.

2. Pretilost povezana s hranom
U ovom se tipu debljanja kile prvenstveno hvataju oko struka, kao svojevrsni "šlauf". On je pokazatelj prekomjernog uživanja u nezdravoj hrani - namirnica puna šećera, soli i masnoća.

3. Pretilost povezana s tjeskobom
U trećem tipu debljanja, masnoće se prvo i najviše "hvataju" na područje od donjeg dijela trbuha do koljena - a na udaru su noge i stražnjica. Prema stručnjacima, najčešći je uzrok povremeno prejedanje, ali i tjeskoba te depresija. Naime, tijelo u takvim stanjima biva u "pripravnosti" te na tim područjima skladišti rezerve. Češća je kod žena.

4. Venska pretilost
Venska cirkulacija je jedan od uzroka pretilosti koji je u svojoj osnovi uvjetovan genima manje nego životnim navikama. Kod skupljanja sala isključivo na području trbuha veliku ulogu igraju geni - smanjenim protokom krvi kroz to područje te usporavanjem metabolizma. Stvar pogoršava pušenje te uživanje u alkoholu, a vježbanje je jedino rješenje.

5. Aterogenska pretilost
Kod ovog tipa pretilosti, odnosno debljanja, višak se prima za donji dio tijela - od stražnjice do nogu. Uzrok je također genetski i svodi se na lošu cirkulaciju, a pojačava se kod promjene životnih navika - premalo sna, smanjenje kretanja. Može dolaziti i od oticanja nogu. Treba izbjegavati kofein i alkohol.

6. Glutenska pretilost
U ovom tipu debljanja gdje se salo skuplja od prsa do kukova, kao i po stražnjoj strani leđa, najčešći uzrok je loša reakcija na gluten. Češća je kod žena, a pojavljuje se u razdobljima hormonalnih promjena - od puberteta i trudnoće do menopauze. Najefikasnije rješenje je dobivanje više mišićne mase vježbama snage, koja će utjecati na veću potrošnju kalorija.

24sata.hr