Na današnji dan prije točno 60 godina u zrakoplovnoj nesreći u Munchenu stradala je zlatna generacija najvećeg engleskog kluba Manchester Uniteda.

Tragedija se dogodila 6. veljače 1958. godine u 15.04 na münchenskom aerodromu prilikom trećeg pokušaja uzlijetanja po jakom snijegu.

Ekipa koju je vodio Matt Busby ostala je bez osmorice nogometaša i trojice članova kluba.

Desetljeće kasnije ManU je osvojio prvi od svoja tri europska naslova, a danas je to jedan od najbogatijih klubova na svijetu.

Nogometaši Manchester Uniteda tog su se dana vraćali iz Beograda s utakmice protiv Crvene zvezde u Kupu prvaka. Susret je završio 3:3, a ManU je prošao dalje jer je u prvom susretu slavio 2:1. Tada se preko Europe putovalo danima, s brojnim presjedanjima, a avion je sletio u München kako bi dopunio gorivo.

Dvaput su pokušali uzletjeti, ali je pilot odustajao u posljednjem trenutku. S obzirom da je padao gusti snijeg, većina putnika je mislila da ih čeka noć u Münchenu. Međutim, pilot se odlučio i na treći pokušaj. Matt Busby nikad sebi nije oprostio što nije spriječio treći, tragični pokušaj.

Kapetan Thain preuzeo je odgovornost, no zrakoplov je brzinom od 130 km na sat izletio s piste i zabio se u kuću. Od 44 putnika 21 je poginulo na mjestu, a dvoje kasnije u bolnici. Poginulo je osam Unitedovih nogometaša, dva trenera i tajnik, osam novinara, dva prijatelja kluba i dva člana posade.

Tragedija je odjeknula u svijetu jer je Manchester United predvođen Bobbyjem Charltonom, koji je preživio, bio u samom vrhu europskog nogometa. ‘Busbyjeve bebe’ kako su ih zvali po njihovu menadžeru Mattu Busbyju imali su priliku postati tek treća premierligaška momčad s tri uzastopna naslova engleskog prvaka. Nakon nesreće uslijedio je najteži period u povijesti kluba, čak se razmišljalo o gašenju kluba.

Deset godina kasnije druga generacija ‘Busbyjevih beba’ osvojila je europski naslov s Georgeom Bestom i Denisom Lawom, ali i dvojicom preživjelih Charltonom i Billom Foulkesom. U finalu je United pobijedio Benficu 4-1.

Nakon toga, zavladala je suša. United nije osvojio naslov sve do 1993. godine kad je na čelu kluba bio Alex Ferguson, trener koji je u trenutku tragedije imao 15 godina. Sir Alex je izgradio ‘imperij’. Pod njegovim vodstvom ‘Crveni vragovi’ su osvojili čak 38 trofeja pri čemu dvije Lige prvaka i 13 naslova engleskog prvaka.

“Bilo je to stvarno emocionalno vrijeme za bilo koga tko je nogometni navijač. Siguran sam da je čitava javnost u Manchesteru tako osjećala. Nikada nisam razgovarao s Busbyjem o nesreći, ali smo mnogo razgovarali o Duncanu Edwardsu i ostalim dečkima koji su poginuli. Uvijek je imao suze u očima jer je bio vrlo emotivan tip”, kazao je Ferguson dodavši:

“Dok sam bio menadžer Manchester Uniteda, ‘Busbyjeve bebe’ su bile referentna točka za nas, u smislu vjerovanja i povjerenja u ono što mladi igrači mogu napraviti. ‘Bebe’ su stvarale povijest Manchestera. Bili su jaki, ujedinjeni i sjajni. Oni su klubu dali fantastičnu romantiku, u smislu kako su igrali ​​i kako su izgradili zajednički duh”.

Sadašnji menadžer ‘Crvenih vragova’ Jose Mourinho otkrio je kako je katastrofa u Münchenu uvijek bila dio njegovog života, priznajući kako je postala još važnija otkako je postao menadžer ManU-a.

“Münchenska tragedija je dio mog života, dio moje nogometne kulture, a za mene kao menadžera Manchester Uniteda još i više. Sve sam znao o toj nesreći i o tome kako je United iznova gradio klub”, kazao je Jose Mourinho dodavši:

“To je bila jedna od najvećih tragedija, ali isto tako i ključna točka u povijesti kluba. Iz nesreće su se rodili snaga i zajedništvo“.

Izvršni dopredsjednik kluba Ed Woodward je istaknuo kako je München zauvijek utkan u povijesti ovog kluba.

“Naša je odgovornost osigurati da se ova tragedija nikada ne zaboravi”