Haaški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj zatražio je od Bosne i Hercegovine da mu osigura isplatu mirovine na temelju invalidnosti, a kako sada stvari stoje vjerojatno će je i dobiti, jer su preporuku za to dale liječničke komisije Srbije i Federacije BiH, prenosi u petak sarajevski "Dnevni avaz".

"Ne znam kojim su tehnikama vještačili, no beogradska komisija ga je (Šešelja) proglasila invalidom prve kategorije, što znači da ima pravo na mirovinu", izjavio je ravnatelj Mirovinskog zavoda FBiH Zijad Krnjić.

Šešelj je 80-ih godina 20. stoljeća bio zaposlen kao asistent na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu (FPN).
Tamo je zbog nacionalističkog djelovanja dobio otkaz te je potom preselio u Beograd nastavivši političku karijeru u Srbiji.
Na temelju prijeratnog radnog staža ostvarenog u BiH, Šešelj je i podnio zahtjev za invalidskom mirovinom, a nalaz da je on invalid prve kategorije ispisali su liječnici koji su poslani iz Beograda u Den Haag kako bi tamo utvrdili njegovo zdravstveno stanje.

Taj je nalaz sačinjen prije odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da Šešelja privremeno pusti na slobodu upravo zbog narušenog zdravlja.

Dijagnozu beogradskih liječnika u Šešeljevu je slučaju, sukladno propisima, morao potvrditi i Institut za medicinska vještačenja zdravstvenog stanja FBiH, a stručnjaci te ustanove su na temelju dokumentacije iz Beograda potvrdili kako je riječ o nespornoj invalidnosti iako haaškog optuženika nisu ni vidjeli.

"To usuglašavanje radi u svim državama i bez pregleda. Znači potvrđuje se na temelju dijagnoze i dokumentacije koja se dostavi", kazao je ravnatelj Instituta za medicinska vještačenja FBiH Zijad Hadžiomerović.
Dodao je kako je u Šešeljevu slučaju riječ o "vrlo opširnoj dokumentaciji", no o njezinu se sadržaju ne može govoriti jer su takvi podaci zakonom zaštićeni.

"Nema tu ništa subjektivno, radili smo maksimalno profesionalno bez obzira na ime i prezime", kazao je Hadžiomerović.
Ravnatelj Mirovinskog zavoda FBiH Krnjić ipak nije zadovoljan ovakvim odlukama medicinskih vještaka.
Kazao je kako oni nisu trebali tek tako prihvatiti nalaze beogradskih liječnika pe će cijeli predmet stoga vjerojatno završiti na sudu.
"S obzirom na aktivnosti koje (Šešelj) sada ima u Beogradu razvidno je da nije invalid prve kategorije", zaključio je Krnjić.

Hina