Srbijanska policija zatvorila je u subotu popodne prilaz srijemskom selu Hrtkovci, objavili su beogradski mediji, dan uoči skupa koji najavio ultranacionalistički političar Vojislav Šešelj i protumitinga dviju oporbenih stranaka koje protive njegovoj politici zastrašivanja lokalnih Hrvata.

Unatoč opetovanim zabranama, osuđeni rati zločinac Šešelj ponovo je u subotu najavio da će se njegovi radikali ipak u nedjelju okupiti u Hrtkovcima.

To je selo postalo sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga 6. svibnja 1992.  na kojem je Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti. Idućih se  mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo oko 700 mještana.

U Hrtkovcima su u subotu pojačane policijske snage, a većina mještana smatra kako bi "bilo najbolje da im nitko ne dolazi" i da ih ostave na miru sa svojom politikom, piše Hina.

Prilaz selu iz pravca Šapca je do daljeg zatvoren, a reporterka N1 javlja da prometna policija zaustavlja sve automobile prije mosta na Savi u Šapcu i upućuje ih na alternativne pravce prema Beogradu te na sjever prema Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Subotici.

Prema pripćenju Javnog poduzeća "Putevi Srbije", zbog najave skupa obustavljen je promet na dionici Plаtičevo-Jаrаk, kod novog šаbаčkog mostа. Promet će biti obustavljen cijelu nedjelju, uz preusmjerenje na pravce Obrenovаc i Sremskа Mitrovicа.

Sve i da se Šešeljev skup ne održi, hrvatske stranke u Srbiji kažu kako je taj osuđeni ratni zločinac već postigao svoj cilj zastrašivanja pripadnika hrvatske manjine u Srbiji.

"Danas je više nego jasno da je, bez obzira na zabranu javnog skupa i izjave dužnosnika kako policija neće dozvoliti okupljanje u Hrtkovcima, postignut cilj da se građani i građanke hrvatske nacionalnosti zaplaše, a u njihove živote vrati osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti", priopćio je Hrvatski građanski savez (HGS).

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić priopćio je ranije ovog tjedna da je "država zabranila sve skupove" u Herkovcima, poručivši kaako  "Srbija neće u prošlost sukoba, već u budućnost", te da "neće dopustiti ni uznemiravanje svog stanovništva u bilo kojem mjestu u zemlji".

UN-ov sud je u travnju pravomoćno osudio Šešelja na kaznu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima iz 1992.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove utvrdio je da je taj govor 'rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovječnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata'.

Šešelj ipak ne mora u zatvor jer su mu godine pritvora priznate u odsluženu kaznu.