Dvije nove medalje osigurale su Splićanke Bruna Vuletić (62 kg) i Mata Jelić (67 kg), a u Bruninoj kategoriji medalju je osigurala i Zagrepčanka Marija Štetić koja od lani nastupa za reprezentaciju BiH.

Prije nego što će u Amsteredamu ući u zrakoplov za Hrvatsku, Lena Stojković (46 kg) saznala je sjajne vijesti iz Sofije. Najnovija europska prvakinja u te-kvon-dou doznala je da neće samo ona vratiti u Split s medaljom s Prvenstva Europe nego će s kolajnama kući doći i Bruna Vuletić (62 kg) i Matea Jelić (67 kg), piše Večernji.hr.

A unatoč svim nepovoljnim okolnostima, nije puno nedostajalo da se s odličjem oko vrata u Split vrati još jedan član splitskog Marjana. To što je za medalju (u četvrtfinalu) radio s trenutno najboljim borcem na svijetu (Rus Hramcov, 9:14), aktualnih svjetskim i europskim prvakom, nije bio jedini peh Tonija Kanaeta (80 kg).

Naime, sad već bivši europski prvak propustio je mjesec dana treninga zbog slomljene ruke a potom je prebolio i COVID i to nedavno.

S obzirom da je i ona bila u izolaciji zbog zaraze koronavirusom, pravo je čudo što je Bruna Vuletić izborila medalju. A tome se, s ushitom, čudio i tajnik kluba Sandro Deak: - Bruna je propustila 10 udarnih dana priprema, a iz izolacije je izašla 30. ožujka, dakle samo desetak dana prije nastupa na EP-u.

Zbog svega toga ja sam strahovao da će imati problem s kondicijom, a ona je u četvrtfinalu sa 10:0 pobijedila trećeplasiranu s posljednjih Olimpijskih igara Iranku Alizadeh koja na ovom Prvenstvu nastupa sa statusom izbjeglice.

Zanimljivo je da je u istoj kategoriji medalju osvojila i 26-godišnja članica zagrebačke Dubrave Marija Štetić koja od prošle godine nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, domovinu svoje majke, i za koju je upravo osvojila prvo žensko odličje na velikim natjecanjima. Štoviše, pobijedivši Turkinju Yaman (21:11), Štetić se plasirala u finale gdje će se za zlato boriti upravo protiv Vuletić.

A pet godina mlađa Splićanka u polufinalu je nadjačala Ruskinju Prokudinu (14:2).

Poput Brune, i Matea Jelić preboljela je COVID-19, također nedavno, no ni na njoj se to nije osjetilo. Štoviše, Matea je medalju osigurala sa dva prekida - Čehinja Stolbova (24:4) i Mađarica Furedi (26:6) - radi tehničke i bodovne dominacije.

- Matea je usredotočena na nastup na Olimpijskim igrama, a sve što na ovom Prvenstvu napravi bit će pokazatelj trenutne forme pa ovo jako veseli.

Posebice jer je u tri borbe za medalje gubila u četvrtfinalima. Na EP-u u Kazanju je u četvrtfinalu slomila ruku, a na dva posljednja svjetska prvenstva gubila je nakon vodstva. Godine 2017 vodila je 4:0 i izgubila na zlatni bod, a 2019. vodila je 13:11 da bi u posljednjoj sekundi primila udarac u glavu. Napokon je probila i tu barijeru.