Zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni kaže da se Ukrajina mora prilagoditi smanjenju vojne pomoći koju dobiva od ključnih saveznika i još se snažnije usredotočiti na tehnologiju ako želi dobiti svoj rat protiv Rusije.

U eseju koji je napisao za CNN Zalužni je govorio i o izazovu masovne mobilizacije, ali ne spominje svoj sukob s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Umjesto toga, u tekstu razrađuje argumentaciju koju je prije tri mjeseca iznio u eseju objavljenom u Economistu. Zalužni je tada istaknuo da su bespilotne letjelice i sposobnosti elektroničkog ratovanja prioritet za Ukrajinu. "Novi inovativni pristupi mogu ovaj rovovski rat pretvoriti u rat manevara", zaključio je.

Zalužnijeve izjave o rovovskom ratu dovele su do priznanja da je ukrajinska protuofenziva zapravo gotova.

Duboka ruska minska polja i teška ruska artiljerija, zajedno s naglim porastom korištenja nadzornih dronova, pokazale su se velikim izazovom.

Na jugu su ukrajinske snage napredovale oko 20 kilometara, iako su se Ukrajinci nadali da bi mogli stići sve do obale udaljene oko 70 kilometara.

"Proizvodnja ukrajinskih dronova je prioritet"

Zalužni kaže da ukrajinski vojni čelnici moraju uzeti u obzir i niz razočaranja i poteškoća koje dolaze izvan bojnog polja. Između redaka Zalužni zapravo govori o neuspjehu SAD-a da dogovori novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, kao i na činjenicu da su događaji na Bliskom istoku odvukli međunarodnu pozornost s Ukrajine.

Osim toga piše i da "slabost međunarodnih sankcija znači da je Rusija još uvijek u stanju angažirati svoj vojno-industrijski kompleks kako bi protiv njih vodila rat iscrpljivanja".

Dao je prioritet domaćoj industriji bespilotnih letjelica koje bilježe uspjehe. Pomorski dronovi gađanju ruske ciljeve u Crnom moru, dok Ukrajina bespilotnim letjelicama dugog dometa gađa lokacije u i oko najvećih gradova Rusije.

Zalužni spominje očiglednu nevoljkost svojih političkih gospodara u Kijevu da u potpunosti stanu iza njegovog poziva na dodatnu mobilizaciju pola milijuna regruta.

“Moramo priznati značajnu prednost koju uživa Rusija u mobilizaciji ljudskih resursa i kako se to može usporediti s nesposobnošću državnih institucija u Ukrajini da poboljšaju razine ljudstva u našim oružanim snagama bez upotrebe nepopularnih mjera”, piše Zalužni.

"Tehnologija je moćnija od tradicije"

U društvu koje možda nije spremno izravno izložiti opasnosti velik broj mladih muškaraca i žena, dronovi na daljinsko upravljanje pružaju prihvatljiviju vrstu borbenih operacija, smatra Zalužni.

Tehnologija se, piše u jednom trenutku, "može pohvaliti nedvojbenom nadmoći nad tradicijom".

Ali njena važnost je mnogo veća, smatra Zalužni i dodaje da su bespilotne letjelice, zajedno s drugim visokotehnološkim sposobnostima, revolucionirale ne samo borbene operacije, već i cjelokupni pristup strategiji.

Samo kraj "zastarjelih, stereotipnih razmišljanja" može pomoći modernim vojskama da postignu pobjedu u ratu, piše Zalužni.