''Krijući se iza liječnika, generalna direktorica Izetbegović ustvari spašava sebe jer je od prvog dana duboko involvirana u postupak nabavke respiratora, što su potvrdili i svjedoci Tužiteljstvu na suđenju Bakirovom premijeru Federacije BiH, Fadilu Novaliću'', piše Dnevni avaz.

Sarajevske novine navode kako je ''Sebija u panici'' jer je šefica Klinike za anesteziju KCUS-a Amela Katica-Mulalić saslušana u Tužiteljstvu BiH u okviru istrage o "malina respiratorima''.

Kako tvrdi Avaz, davanje iskaza doktorice Katica-Mulalić tužiteljima koji rade na istrazi trajalo je punih sedam sati, a tužitelje, kako se navodi, zanimalo tko je odobrio korištenje respiratora koje je nabavila "Srebrena malina" u Covid-odjelima u KCUS-u, kao i pismo anesteziologa upućeno Upravi, u kojem se govori o katastrofalnom stanju u liječenju oboljelih od koronavirusa.

''Iskaz Katica-Mulalić, dat na nekoliko stranica, nikako ne ide u prilog generalnoj direktorici Sebiji Izetbegović, supruzi Bakira Izetbegovića, lidera SDA'', piše Avaz u tekstu i dodaje kako je upravo to ''jedan od razloga zašto je Sebija u totalnoj panici i zašto su navodno ljekari KCUS-a, 15 dana nakon boravka državnog tužitelja Džermina Pašića u ovoj ustanovi, odlučili podnijeti prijavu Uredu disciplinskog tužioca protiv njega''.

Želi se, tvrde sarajevske novine, pod svaku cijenu zaustaviti istraga, rad tužitelja na ovom predmetu, ali i spriječiti davanje iskaza drugih liječnika anesteziologa o stanju u KCUS-u.

No, to je, prema informacijama Avaza, za sada nemoguće.

''Osim Katica-Mulalić, pozivi su otišli i drugim anesteziolozima'', piše Avaz i dodaje kako je ''važno pratiti sljedeće poteze Ureda disciplinskog tužitelja, na čijem je čelu Alena Kurspahić-Nadarević, koja odlučuje o prijavi protiv tužitelja Pašića''.

''Ona se već u medijima spominje kao dio ekipe direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, koja različitim pritiscima i lobiranjem želi ukloniti Gordanu Tadić s mjesta glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, a sve zbog toga što se Tužiteljstvo BiH drznulo da procesuira 'respiratorsku mafiju' i samog Osmana Mehmedagića Osmicu'', zaključuje Dnevni avaz.