Nakon što je jučer Tužiteljstvo SŽ potvrdilo da je formiralo predmet te da će se provjeriti obrazivanje Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), ona je reagirala i za N1 kazala što misli o svemu što se trenutno dešava.

“Mislim da je krajnje vrijeme da Tužiteljstvo uradi provjeru i da se prekine ova odvratna i agresivna hajka koja je usmjerena prema meni. Sasvim sam svjesna činjenice da će nakon toga biti izmišljen novi razlog za napade na mene, ali mi je i drago da će se svi uvjeriti da ove napade vode oni koji su preko veze završavali fakultete, pa i ne znaju kako se istinski ostvaruje akademska karijera. Također im poručujem: nikada preko mene neće zapošljavati preko veze i bez konkursa, niti kupovati opremu i lijekove bez tendera, otvarati privatne fakultete ponižavajuće niskog nivoa, krasti jajne stanice ženama niti lagati pacijente o dijagnozama. U mom putu napredovanja, morala sam proći sve provjere predvođene Zakonom o visokom obrazovanju. Osim toga, Tužiteljstvo će provjeriti i sve one rukovodice i uposlenike koji su uzimali moj dosije koji se nalazi na Medicinskom fakultetu i utvrditi što i tko je uzimao i otuđivao iz istog dokumentaciju. Ja nemam pristup svom dosijeu, a obaveza fakulteta je da ga čuva. Moja akademska karijera je neupitna i tužiću sve one koji su tvrdili drugačije u pokušaju narušavanja mog ugleda. Neka počnu skupljati pare za plaćanje odštete”, poručila je Izetbegović.

Podsjećamo, Izetbegović se našla u centru javnosti nakon što se saznalo da je upisala prvu godinu postdiplomskog studija Medicinskog fakulteta u Zagrebu, ali da ne postoji dokumentacija kojom se potvrđuje vjerodostojnost o indeksu niti položenim ispitima.

Tražio se odgovor s fakulteta u Zagrebu s kojeg su poručili da ne postoji dokumentacija kojom se potvrđuje vjerodostojnost o indeksu niti položenim ispitima.

I Uprava za inspekcijske poslove KS (KUIP), utvrdila je da zvanje magistra direktorice KCUS-a zahtijeva dodatne provjere.

Komentar na sve imao je i Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu koji je za N1 kazao da je sve što je imao Medicinski fakultet dostavio UNSA-i. Kako je istakao, nisu bili time zadovoljni jer su postojali nedostaci u dokumentaciji i nakon toga su tražili dopunu, ali je nisu dobili.