Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) danas je najavila da će uskoro predstaviti svoje kandidate za predstojeće Opće izbore u našoj zemlji.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je kazao da stranka vrši sve potrebne pripreme za sjednicu Glavnog odbora te da su članovi danas pokušali sublimirati sve ono što stiže s terena da kako bi se uvidjela situacija pred predstojeće izbore.

"Razmatrali smo i događanja na političkoj sjednici, posebno jučerašnju inicijativu Denisa Bećirevića. Ono što posebno tu želim podvući jesu županije u kojima SDP nije nikada imao priliku provesti svoje odluke što će biti presudno. Danas smo otvorili priču u vezi priprema za Opće izbore i kandidature za članove Predsjedništva BiH. Mi smo s otprilike desetak političkih stranaka dogovorili formiranje proeuroopskog bloka i dogovorili zajedničke liste. Ono što sam govorio da trebamo kandidate za sve članove Predsjedništva, neki se protive toj odluci u ovom proeuropskom bloku", kazao je Nikšić, javlja Radio Sarajevo.

Prema njegovim riječima, SDP je odlučio da svojim partnerima ponudi određene principe, odnosno minimum preko kojeg ne može kada je rijeć o kandidatu iz RS-a.

"U razdoblju koji je pred nama mi ćemo materijalizirati ovu odluku, razgovarati s našim partnerima i javno objaviti odluku, ponuditi onima koji žele da budu kandidati. Također, želim istaknuti da prevladava mišljenje u Predsjedništvu BiH da imamo kandidate za predsjednika RS-a iz ovoga bloka iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. I dalje je ostavljena otvorena opcija za sve, ali ću se i dalje zalagati da SDP ima svoga člana za Predsjedništvu iz Federacije BiH. Nije pao šećer u vodu da to moramo odmah danas priopćiti", pojasnio je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je kazao kako je Željko Komšić objavio kandidaturu iz reda hrvatskog naroda, da je potpuno legitiman te da SDP neće imati svoga kandidata iz reda hrvatskog kandidata.

"Mi podržavamo ideju da imamo kandidata iz reda bošnjačkog naroda. Kada je riječ o RS-u, mi ćemo imati principe koje ćemo uz podršku podržati na izborima. Dakle, bilo ko može iz RS-a da se kandidira, pa i Ivanić i Dodik, ali da vidimo ko će od njih podrzati naše principe, pa će dobiti podršku. Jedan od principa je nedvojbeno cjelovita BiH", podvukao je Nermin Nikšić te dodao kao to ipak ne znači da SDP neće imati svoga kandidata za Predsjedništvo BiH iz RS-a.

Potpredsjednik SDP-a Draško Aćimović na današnjoj konferenciji za novinare je kazao da proeuropski blok, prema procjenama ima 40 do 45 hiljada glasača u RS-u, što je, prema njegovim tvrdnjama, potpuno vjerodostojno.

"Sada je pred nama da utvrdimo principe bloka pa ćemo onda iznijeti sve detalje u javnost. To je jedan izuzetno stabilan i dobar blok, koji bi bio dobar blok centra. Nama ime kandidata ne znači ništa, nas interesira politika koju će provoditi. Za predsjednika RS-a također imamo kandidate i s glasačkim potencijalom imamo sanšu dobiti dva potpredsjednika u RS-u", naveo je Aćimović.