Prijetnje Milorada Dodika secesijom, izrečene u Beogradu u nazočnosti patrijarha SPC-a i predsjednika Srbije, ponovo su prošle bez jasnog i nedvosmislenog ograđivanja službenog Beograda od politike usmjerene protiv Bosne i Hercegovine, što mnogo toga govori, priopćeno je iz SDA.

Iz ove stranke ističu da ako Srbija, kako tvrdi njen predsjednik, zaista poštuje Daytonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, onda je krajnje vrijeme da Vučić sa riječi prijeđe na djela.

''To podrazumijeva da se konkretno, jasno i nedvosmileno uskrati podrška Dodikovoj politici, koja nije prijetnja samo Bosni i Hercegovini, nego i miru i stabilnosti u cijeloj regiji, a ne da se bez ikakvog osnova istrajava na narativu o ''ugroženosti Srba i nepravdi cijelog svijeta prema njima''. Takav narativ bio je prisutan i devedestih godina prošlog stoljeća i svi znamo čime je rezultirao'', navodi se u priopćenju.

SDA, naglašava se, nikada neće pristati na Dodikove ultimatume. Umjesto pokušaja da dominira i ucjenama pokušava ostvariti svoje političke ciljeve, Dodik bi morao poštovati Daytonski mirovni sporazum, Ustav BiH i da deblokira državne institucije.

''Kriza koju je ponovo prouzrokovao, najviše štete nanijeće upravo njemu i entitetu RS'', zaključuje se u priopćenju za javnost SDA.