Načelnik općine Novi Travnik, Stjepan Dujo danas je održao konferenciju za medije povodom sutrašnje sjednice Općinskog vijeća odnosno, kako je kazao, prije svega populističkog prijedloga zaključka Kluba vijećnika SDA.

Njegovo očitovanje prenosimo u cijelosti:

Poštovani predstavnici medija, još jednom hvala na dolasku i odzivu na ovu press konferenciju. Cijenjeći vaše vrijeme kao i zanimanje za istu, iako to nemam običaj, danas ću, s obzirom i na osjetljivost teme, ipak pročitati svoj stav i komentar koji će u vidu priopćenja u istovjetnom tekstu biti upućen i javnosti. Nakon izjave svakako ostajem dostupan i za odgovore na pitanja.

Dakle povod ove konferencije za medije je sutrašnja sjednica Općinskog vijeća odnosno, prije svega populističkog prijedloga zaključka Kluba vijećnika SDA.

Naime, u istom se zadužuje općinski načelnik da ukloni jarbole sa zastavama uz magistralni odnosno regionalni put. Riječ je o jarbolima sa zastavama hrvatskog naroda postavljenim na nekoliko mjesta odnosno uz prometnice na uglavnom privatnom zemljištu. Za BiH, ništa neobično a vjerujem ni zlonamjerno. Zaključak bih osim populističkim nazvao i apsolutno promašenim s obzirom kako se ne radi o nadležnosti načelnika. Ipak, osim tehničkih propusta, ono što me posebno brine i što je ustvari i razlog sazivanja ove konferencije za medije, je briga o političkom smjeru u kojem ova općina ide.

Svjesni smo zapuštenosti naše općine u proteklim godinama, s druge strane osjetljivog, postizbornog vremena a posebno izazovnog razdoblja za sve građane zbog ekonomske pa i energetske krize. Unatoč svim izazovima, ova administracija na čelu uostalom i sa mnom, je u samo dvije godine uspjela udvostručiti proračun općine te samim time pokrenuti niz pozitivnih pomaka od gospodarstva, ulaganja u poduzetničke zone, privlačenja stranih i domaćih investicija, poboljšanja uvjeta života općenito, od povećanog ulaganja u obrazovanja poput maksimalnog stipendiranja studenata, ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu, predškolske ustanove do povećanog interesa za društveni život i maksimalnog truda za postizanjem vidljivosti naše općine kako unutar granica BiH tako i u regiji.

Nabrojao bih samo neke od aktualnih projekata poput izgradnje nove lamele Doma zdravlja, ulaganja u gradsku sportsku dvoranu, Dom kulture, izgradnje novih igrališta za djecu, ulaganja u sportske terene, stavljanja u funkciju gradskog bazena i kuglane, intenzivnijih ulaganja u poduzetničke zone….

Svi ovi projekti samo prate već unaprijed određenu strategiju i viziju razvoja naše Općine ne samo općinskog načelnika nego i Općinskog vijeća. Osim toga, Općinsko vijeće je promijenilo i statut Novog Travnika iz općine u grad dokazavši i višim razinama vlasti kako ispunjavamo sve pretpostavke za ovaj proces.

Svjestan sam da sve ovo nije dovoljno, da moramo raditi još više, i bolje kako bismo ostvarili sve ono što svaki građanin ove zemlje pa tako i Novotravničanin očekuje i zaslužuje ali barem smo ispravili neke nepravde i trudili se sva ulaganja rasporediti barem približno ravnopravno odnosno ulagati u sva područja naše općine. Upravo me zato dodatno rastužuju ovakva nastojanja vraćanja na neki status „grada slučaja“, grada nacionalnih netrepeljivosti što, siguran sam, žitelji moje općine zaista ne žele.

Upravo suprotno, pozitivnim projektima, entuzijazmom „običnih ljudi“, novim projektima, idejama, širili smo pozitivnu sliku o našem gradu i stekli i neka nova službena prijateljstva te ponovno aktualizirali ona već uspostavljena. O Novom Travniku se zahvaljujući radu ove protekle dvije godine, sada priča i u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj….. Želja nam je privlačiti nove ljude, investitore, surađivati sa svima a ne dodatno komplicirati teško uspostavljene odnose.

Svojim izbornim sloganom „Mjesto za sve“ odredio sam svoj stav i pravac svog djelovanja glede podjela svih vrsta. Nema te zastave koja će me poljuljati na tom putu. Itekako znam tko sam i što sam, no dok sam na ovoj funkciji, ja sam načelnik svih građana i ne mislim se „ penjati po banderama“ i skidati bilo čije zastave pogotovo ne one koje ne vrijeđaju nikoga. Ovih je tema bilo i bit će, i spreman sam razgovarati o svemu pa i o njima, ali unutar zidova ove Općine a ne na ovaj populistički, način koji nije u skladu sa poslovnikom o radu Vijeća.

Kao mlad čovjek koji želi živjeti ovdje, uvjeren sam, da ove teme samo dodatno ocrnjuju život ljudima na ovim prostorima. Borba za i u ime zastava nam je već donijela toliko zla, toliko podjela i nema potrebe da se vraćamo u to doba. Uostalom, struktura Bosne i Hercegovine je složena. Činjenica je da u njoj žive Hrvati, Bošnjaci, Srbi i svi ostali sa svim svojim identitetima, tradicijama i obilježjima i u tome nema ništa pogrešno.

Na koncu, ne mogu a ne pitati se, što je cilj jednog ovakvog poteza vijećnika SDA, što se ovim Zaključkom želi postići i što dobroga može donijeti izglasavanje istog. Pozicija u koju će sutra dovesti svoje kolege vijećnike svih nacionalnosti i stranačkih pripadnosti je krajnje nepoštena i osjetljiva i može samo dovesti do pravnog kaosa i daljnjih podjela. Ukoliko je cilj bio uvući mene osobno u međusobna prepucavanja mogu iskreno kazati da u tom scenariju neću sudjelovati.

Meni predstoji još dvije godine kucati na sva moguća vrata, tražiti podršku viših razina, pokušati zainteresirati nove investitore kako bi svoj posao obavio što uspješnije jer za svakih 100 metara novog asfalta, Novom Travniku trebaju partneri i prijatelji, sami ne možemo i ne trebamo. A ako mi nismo jedinstveni, kako očekivati da nas drugi podrže! Jer kada ne postoji ideja, kad nema vizije, onda na dnevni red dolaze nacionalne teme i netrepeljivost. Ne želim vjerovati kako su kolege iz SDA na tom putu, stoji u očitovanju načelnika općine Novi Travnik.

(www.jabuka.tv | Foto: Denis Kapetanović/Pixsell)