Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila je ukupno 110 mandata na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine u današnjoj odluci o utvrđivanju rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 12. listopada.

Time je SDA postala vodeća stranka u Bosni i Hercegovini s obzirom da je pojedinačno osvojila najviše mandata od ukupno 518 koliko se dužnosnika bira na općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Pregled mandata

SDA će tako imati člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića i potpredsjednika bh. entiteta RS iz bošnjačkog naroda Ramiza Salkića.

U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SDA će imati deset zastupnika od kojih devet iz bh. entiteta FBiH i jednog iz bh. entiteta RS, Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 29, Koalicija Domovina koju predvodi SDA u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS imat će pet zastupnika, dok će u skupštinama deset županija u bh. entitetu FBiH SDA imati ukupno 71 zastupnika.

Koalicija HDZ BiH - HSS - HKDU- HSP HB imat će ukupno 52 mandata, a te stranke u drugoj Koaliciji proširenoj za HSP dr. Ante Starčević još 17 što znači ukupno 69 mandata.

HDZ BiH će samostalno imati člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Dragana Čovića, a potpredsjednika bh. entiteta RS iz hrvatskog naroda Josipa Jerkovića iz Koalicije HDZ BiH - HSS - HKDU- HSP HB.

U Zastupničkom domu PS BiH HDZ BiH - HSS - HKDU- HSP dr. Ante Starčević - HSP HB imat će četiri zastupnika iz bh. entiteta FBiH, Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Koalicija HDZ BiH - HSS - HKDU- HSP HB u skupštinama županija u FBiH imat će 51 zastupnika.

Savez za bolju budućnost (SBB) osvojio je ukupno 56 mandata: četiri u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz bh. entiteta FBiH, 16 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te 36 zastupnika u skupštinama deset županija u FBiH.

Na svim razinama vlasti u BiH Demokratska fronta (DF) osvojila je ukupno 46 mandata i to pet u Zastupničkom domu PS BiH iz bh. entiteta FBiH, 14 u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te 27 u skupštinama županija Federacije BiH.

S osvojenih ukupno 43 mandata Socijaldemokratska partija (SDP) je peta stranka u Bosni i Hercegovini. SDP će imati tri zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH, 11 u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i 29 u skupštinama kantona u bh. entitetu FBiH.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je ukupno 38 mandata u BiH. SNSD će imati predsjednika RS-a što će biti Milorad Dodik.

U Zastupničkom domu PS BiH SNSD će imati šest zastupnika iz bh. entiteta RS, 29 zastupnika u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, te tri u skupštinama županija.

HDZ 1990 imat će ukupno 25 mandata i to jedan u Zastupničkom domu PS BiH, četiri u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i 20 u županijskim skupštinama.

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) osvojila je ukupno 13 mandata: jedan u Zastupničkom domu PS BiH iz bh. entiteta FBIH, četiri u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te osam u skupštinama županija.

Stranka za BiH ima ukupno osvojenih 10 mandata: tri u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i sedam u skupštinama županija.

Među značajnijim strankama su i Koalicija DNS - NS -SRS s osvojenih ukupno devet mandata: jedan u Zastupničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS i osam u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS.

Tu je i PDP koji će imati sedam mandata u Narosnoj skupštini bh. entiteta RS, a jedan u Koaliciji sa NDP-om u Zastupničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS. Iz PDP-a je i novi član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Mladen Ivanić.

Predsjedništvo BiH u brojkama

Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH (SDA) osvojio je 247.235 ,od ukupno 997.532 važećih glasova.

Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH (HDZ) BiH, osvojio je 128.053, od ukupno 997.532 glasa.

Bošnjački i hrvatski član bio je na jednom glasačkom listiću te je na ovom listiću bilo ukupno 83.375 nevažećih listića od čega je 44.599 bilo praznih listića.
Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 318.196 glasova od ukupno važećih 653.188 glasova. Nevažećih je bilo 54.098 od čega 32.287 praznih listića.

Došao kraj nepotrebnoj nervozi

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Stjepan Mikić kazao je da je sada došao kraj nepotrebnoj nervozi kada je u pitanju objava konačnih rezultata.
Podsjetio je da od dana objave rezultata počinje teći rok od tri dana koda se može podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasova.

bljesak.info