Njemački kancelar Olaf Scholz je ruski napad na Ukrajinu u četvrtak ujutro okarakterizirao kao povredu međunarodnog prava te je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim izrazio solidarnost Njemačke.

"U ovom teškom trenutku Vam jamčim punu solidarnost Njemačke", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke) u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Njemački kancelar je prije toga ruski napad na ciljeve u Ukrajini okarakterizirao kao eklatantnu povredu međunarodnog prava.

"Ruski napad na Ukrajinu predstavlja eklatantnu povredu međunarodnog prava i on se ničim ne može opravdati. Njemačka najoštrije osuđuje ovaj bezobzirni čin predsjednika Putina", poručio je Scholz preko Twittera.

Scholz je od Rusije zatražio hitni prekid vojne akcije te najavio da će se u toku dana savjetovati s partnerima unutar Europske unije, NATO-a te skupine G7.

"Ovo je grozan dan za Ukrajinu i mračni dan za Europu", poručio je Scholz.

Ruski napad na Ukrajinu osudila je i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni).

"Napadom na Ukrajinu Rusija krši temeljna pravila međunarodnog poretka. Svjetska zajednica nikada Rusiji neće zaboraviti ovaj sramotni dan", priopćila je Baerbock.

Ona je zakazala sastanak kriznog stožera a prije toga je ministarstvo vanjskih poslova njemačke državljane koji borave u Ukrajini pozvalo da u najkraćem mogućem roku napuste zemlju.

Ruski napad je osudio i njemački ministar gospodarstva i vicekancelar Robert Habeck (Zeleni).

"Sada se dogodilo nešto nepojmljivo. Mi smo sada u Europi svjedoci jednog kopnenog rata za što smo vjerovali da je stvar povijesnih knjiga", rekao je Habeck. On je najavio da ruska akcija neće ostati nekažnjena.

"Za Rusiju će ovaj potez imati teške političke i gospodarske posljedice", poručio je Habeck.