Njemački kancelar Olaf Scholz je tijekom svog posjeta Čileu iznova odbacio slanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu i izrazio želju da se ta rasprava okonča.

"Čudno je da se ova rasprava uopće vodi. Moramo se zapitati radi li se tu o unutarnjopolitičkim motivima ili o pomoći Ukrajini", rekao je Scholz.

Njemački kancelar je tijekom svog posjeta Čileu objasnio kako je odmah nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom isključio mogućnost slanja borbenih zrakoplova.

"Tada su odbačena i nerazumna razmišljanja poput slanja postrojbi. I mislim da je na tu temu već sve rečeno, također i što se mene tiče", rekao je Scholz.

Saskia Esken, predsjednica Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), kojoj pripada i Olaf Scholz, nije u jednom intervjuu ovih dana kategorički odbacila mogućnost da Njemačka, nakon odluke o isporuci tenkova Leopard 2, Ukrajini isporuči i borbene zrakoplove, prenosi HINA.

Scholz je, u intervjuu uoči odlaska u Latinsku Ameriku, ocijenio kako trenutno vlada "utrka" u raspravi o tome koje oružje treba isporučiti Ukrajini. Službeni Kijev, nakon prošlotjedne odluke Njemačke da Ukrajini isporuči tenkove Leopard 2, od zapadnih zemalja traži i drugo naoružanje, između ostalog i borbene zrakoplove.

Scholz je u više navrata istaknuo kako "po svaku cijenu" treba spriječiti uvlačenje članica NATO saveza u rat s Rusijom.