Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da neće biti izravnog miješanja Njemačke ili NATO-a u sukob u Ukrajini, a da će sankcije Rusiji biti ukinute tek kada bude postigla mirovni sporazum sa Kijevom, koji neće biti po diktatu Moskve.

U intervjuu za ZDF, Scholz je odbacio optužbe za okljevanje u potpori Ukrajini u obrambenom ratu protiv Rusije, rekavši da je od početka isporučivano “prilično opasno oružje”, te da odluke uvijek donosi brzo i u koordinaciji sa saveznicima, prenio je njemački državni radio.

Kad je riječ o isporuci oružja Ukrajini, savezni kancelar je naveo da mora pažljivo da se odmjeri svaka pojedinačna pošiljka i da se sagleda kakve dalje posljedice ona povlači.

Ponovo naglasivši da neće biti izravnog miješanja Njemačke ili NATO u rat u Ukrajini, Scholz je ukazao da je cilj trenutni prekid neprijateljstava.

Kako je rekao, Njemačka neće prihvatiti aneksiju Krima iz 2014. godine, što je već tada predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

Scholz je ocijenio, kako navodi Reuters, da je predsjednik Rusije Vladimir Putin pogriješio vjerujući da će njegova zemlja dobiti dio ukrajinske teritorije, proglasiti kraj neprijateljstva i da će, nakon toga, Zapad opozvati sankcije.

“Nije razmišljao o ukrajinskoj operaciji sveobuhvatno. Nije razmišljao o tome da će Ukrajina pružiti takav otpor. Nije razmišljao o tome da ćemo ih podržati tako da mogu dugo da izdrže. Nećemo povući sankcije sve dok ne bude sporazuma s Ukrajinom, a on to neće dobiti uz izravni mir”, kazao je Scholz.

U Njemačkoj je “u punom jeku” prelazak na druge isporuke plina i u tom smjeru su pokrenuti “mnogi projekti”, čiji se rezultati očekuju relativno brzo.