Pet osoba uhićeno je danas u Središnjoj Bosni, a prilikom pretresa oduzeti su kokain, amfetamin, cannabis, streljivo i određena količina oružja.

Policijski službenici Federalne uprave policije su danas, 13.07.2021. godine u suradnji s Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanske županije, te nadzorom Tužiteljstva Srednjobosanske županije, započeli aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „Phoenix”.

Kako se navodi na stranicama FUP-a akcija je izvedena u cilju dokumentiranja kaznenih djela „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340, a u vezi s krivičnim djelima „Neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga“ iz člana 238. „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. i „Lihvarstvo“ iz člana 298. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Akcija Phoenix - Velika akcija - uhićeno pet osoba pronađena droga i oružje

''U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Travniku na području općina Novi Travnik, Nova Bila i Vitez, izvršeni su pretresi stambenih objekata na sedam lokacija, te je lišeno slobode pet lica inicijala Z.Č. (1962.), F.G.G. (1971.), G.J. (1978.), N.B. (1976.) i Š.V. (1963.). Osumnjičene osobe su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju kaznenih dijela'', navodi se na stranici FUP-a

Prilikom pretresa, kako navode, pronađena je i oduzeta određena količina materija koja svojim izgledom asociraju na opojne droge „Kokain“, „Amfetamin“, „Cannabis Sativa L“, određena količina oružja, streljiva te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s gore navedenim kaznenim djelima, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

''Osobe lišene slobode će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Travniku, te će ista biti u zakonskom roku predana na dalju nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu Srednjobosanske županije uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.