Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) je na 16. izvanrednoj sjednici razmatrala i usvojila Izvještaje Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Kriznog stožera Ministarstva gospodarstva i Županijskog stožera civilne zaštite, priopćeno je u utorak iz Vlade SBŽ-a.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike informirao je Vladu da je cca 3.000 ljudi u samoizolaciji. Također, ovaj stožer je predložio Vladi da Županijski stožer civilne zaštite pripremi dopunu ranije donesene Naredbe u smislu dodatnih uputa za funkcioniranje alternativnih smještajnih kapaciteta.

Dopuna Naredbe se odnosi na dodatne upute i zaduženja Općinskih štabova civilne zaštite da upoznaju sve sudionike koji sudjeluju u pripremama za alternativni smještaj potencijalno oboljelih od koronavirusa (CIVID-19).

Krizni stožer Ministarstva gospodarstva ja obavijestio Vladu SBK da tržišna inspekcija i ugostiteljska inspekcija imaju manje posla, što ukazuje na činjenicu da se propisane mjere od nadležnih institucija poštuju.

Prometna inspekcija Ministarstva gospodarstva predlaže, da Županijski stožer civilne zaštite ranije donesenu Preporuku koja se odnosi na organizaciju prijevoza zaposlenika, uz obavezno poštovanje higijensko-epidemioloških mjera (udaljenost između putnika, zaštitne maske i rukavice, dezinfekcija vozila poslije svake voženje i dr.) preformulira u Naredbu, kojom bi se poslodavci obavezali da organiziraju prijevoz zaposlenika uz propisane mjere.

Županijski stožer civilne zaštite upoznao je članove Vlade SBŽ-a oko nove Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, upućene su i dvije dopune naredbi Općinskim štabovima civilne zaštite, radi se o dopuni Naredbe za sekundarne-alternativne smještajne kapacitete potencijalno oboljelih od COVID-19 i dopuni Naredbe za nabavku i osiguranje dovoljnog broja dezinfekcionih i higijenskih sredstava za prostore koji će biti korišteni za izolaciju.

Ministarstvo unutarnjih poslova je obavijestilo Vladu SBŽ-a da je za 995 osoba istekla mjera samoizolacije. Mjere samoizolacije je prekršila jedna osoba, a osam osoba je prekršilo mjeru zabrane kretanja (policijski sat).

''Vlada SBŽ-a, i krizni stožeri na razini Srednjobosanske županije zahvaljuju se svim građanima koji se dosljedno pridržavaju propisanih mjera jer time, prije svega, doprinose svom zdravlju i zdravlju svojih sugrađana'', priopćeno je iz Vlade SBŽ-a.