Kao što je usmeno najavljeno jučer, konstituirajuća sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je i pisanom obaviješću za utorak, 27. studenog.

Prva predložena točka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativne komisije.

Na konstituirajućoj sjednici predviđeno je verificiranje mandata novoizabranim zastupnicima i njihovo polaganje zakletve. Potom su predloženi izbor rukovodstva - predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu.

Konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem četverogodišnjem sazivu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Novi saziv treba formirati nakon što su u Bosni i Hercegovini, u  listopadu održani Opći izbori čije je rezultate potvrdila Središnje izborno povjerenstvo BiH 8. studenog.

Prema tim rezultatima, u sljedeće četiri godine, novi saziv Doma činit će 12 političkih subjekata.

Od ukupno 98 mjesta, najviše, 27, osvojila je Stranka demokratske akcije. Po 16 mjesta imaju koalicije koje predvode Hrvatska demokratska zajednica BiH i Socijaldemokratska partija BiH.

Po broju osvojenih mandata, sljedeća je Demokratska fronta - Građanski savez (deset), dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam zastupnika u novom sazivu, a Naša stranka šest.

Po četiri mandata imaju Nezavisni blok i Pokret demokratske akcije, a po dva Narod i pravda, A-SDA i koalicija Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.

Jedno mjesto u Zastupničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.