Tražite li recept za tortu dostojnu dočeka Nove godine, predlažemo vam jedan od najpopularnijih slatkih recepata u godini na izmaku - predivnu, raskošnu i neodoljivo kremastu torti Karpati.

Izvrstan recept za taj slatki hit ima Katarina koju pratio na Instagramu mama_aleni koja ovu lijepu slasticu opisuje riječima "divovska princes krafna". Nije pogriješila! Proučite njene upute i uhvatite se posla - nećete zažaliti, piše Slobodna Dalmacija

Napominjemo da se suhi sastojci ne važu nego odmjeravaju čašom, pri čemu se koristi čaša od 2 dl, što olakšava pripremu.

Karpati torta

Sastojci:

Tijesto:

2 dcl vode
125 g maslaca
2 dcl brašna
5 jaja
malo soli

Krema

3 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
2 dcl šećera
200 g maslaca

Žele od malina

400 g malina
2 žlice šećera
vanilin šećer
žlica gustina

Dodatno:

250 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Stavite kuhati vodu, maslac i malo soli. Kad provrije, dodajte 2 dcl brašna i promješajte (možete i mikserom). Prebacite u plastičnu posudu pa uz povremeno miješanje ohladite. U mlako dodajte jedno po jedno jaje i izmiksajte u glatko tijesto.

Pola tijesta rasporeditie u kalup promjera 24- 26 cm obloženim papirom za pečenje pa pecite na 220°C 20 min. Prilikom pečenja nipošto ne otvarajte pećnicu.

Isto ponovite sa drugom polovicom tijesta.

Skuhajte pudinge sa šećerom u 1 litri mlijeka pa pokrijte kremu prozirnom folijom i ohladite. U ohlađeno umiksajte maaslac sobne temperature.

 Za žele od malina kuhajte maline i šećere par minuta na tihoj vatri. Po želji maline propasirajte pa im dodajte gustin razmućen u malo vode i kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ohladite uz povremeno miješanje.

Na prvu koru staviti kremu od vanilije, zatim žele od malina pa vrhnje za šlag i poklopite drugom korom. Dlanovima lagano pritisnite koru od gore pa je pospremite u hladnjak na par sati ii preko noći.

Prije posluživanja pospite je šećerom u prahu.