Ako imate mali vrt pun jagoda ili je to ipak par saksija na balkonu, poslušajte savjet vrtlara i neka vaše jagode rađaju do prvih snjegova.

1. Izaberite pravu sortu jagoda

Postoji Sorta Brila, Sibila i Aprika – sve ove sorte jagoda imaju funkciju brzog prilagođavanja, otpornosti na bolesti i visok stupanj uroda.

2. Njegujte prave uvjete za uzgoj

Posadite jagode u zemlju u rano proljeće ili jesen. Dobro, dobro drenirajuće, ilovasto zemljište s pH vrijednosti između 5,5 i 6,8 je najbolja situacija. Obogatite zemlju dobro trulim stajnjakom ili kompostom, jer jagode to obožavaju.

Izložite ih sunčevoj svjetlosti od četiri do šest sati, a kada zalijevate jagode izbjegavajte kvasiti lišće.

3. Podtaknite rast gnojidbom

Uobičajeno, gnojidbu jagoda treba obaviti u proljeće, i ponovo kada se bobice počnu pojavljivati.

Uravnoteženo 10-10-10 granulirano gnojivo koje je vremensko oslobađanje hranit će biljku tijekom cijele sezone, ako se primjeni u proljeće. Ova opcija je odlična za voće koje se uzgaja u kontejnerima.

Neki vrtlari tvrde da će uporaba gnojiva bogatog kalijem tijekom cvjetanja i plodova povećati veličinu i broj bobica.

Organske opcije za ishranu jagoda su koštano brašno, kameni fosfat, brašno od morskih algi, sojino brašno itd.

4. Uklonite nove sadnice

Da je jagoda zdrava pokazuje i to što je rodila nove sadnice. Nove sadnice morate ukloniti jer one uzimaju snagu glavnoj jagodi. To će doprinijeti boljem rastu i urodu jagode.

5. Njegujte biljke do zrelosti

Mlade biljke će dati samo male bobice, dok će zrele biljke dati veće plodove.

U prvoj godini, mnogi vrtlari otkidaju cvjetove jagode, umjesto da im dopuste da rode. Ovo omogućava biljkama da ulože svoju energiju u proizvodnju boljeg uroda iduće godine. godine.

Uz malo strpljenja, neće proći mnogo vremena prije nego što budete uživali u najvećim, najsočnijim plodovima jagoda koje možete zamisliti