Istražitelj kojeg je unajmio vlasnik Amazona Jeff Bezos kazao je da je Saudijska Arabija, odnosno vlasti te zemlje, hakirala privatni telefon Bezosa te da su pristupili njegovim podacima.

Bezos je angažirao istražitelja Gavina de Beckera, kako bi saznao kako su njegove privatne poruke procurile u tabloid National Enquirer. De Becker je hakiranje povezao sa izvještavanjem Washington Posta o ubojstvu saudijskog pisca Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija još nije komentarisala navode.

Treba istaknuti da je Jeff Bezos vlasnik Washington Posta. Istražitelj de Beker je rekao da je svoje nalaze predao američkim federalnim službenicima.

Nalazi De Bekera došli su nakon što je Bezos u veljači optužio matičnu kompaniju National Enquirera, American Media Inc (AMI) za ucjenu.

De Becker je rekao da je AMI također tražio da kaže da je njegova istraga zaključila da se AMI nije oslonio na "bilo koji oblik elektronskog prisluškivanja ili hakiranja u procesu prikupljanja informacija".

Tvrdio je da je saudijska vlada ciljala na Washington Post, za koji je Khashoggi pisao.

"Neki Amerikanci će se iznenaditi kada saznaju da je Saudijska vlada bila veoma usmjerena da naudi Jeffu ​​Bezosu od prošlog listopada, kada je Post počeo svoje neumorno izvještavanje o Khashoggijevom ubojstvu", rekao je de Becker.