Dva satelita europskog navigacijskog sustava Galileo koja su u petak raketom Sojuz lansirana iz Francuske Gvajane nisu ušla u planiranu orbitu, priopćio je Arianespace, najavivši mogućnost kašnjenja u puštanju u rad europskog satelitskog navigacijskog sustava koji bi trebao biti odgovor na američki GPS.

Naknadni podaci dobiveni nakon odvajanja satelita od rakete Sojuz VS09 u okviru Galilea FOC M1 pokazuju odstupanje između planirane i dostignute orbite, ističe se u priopćenju Arianespacea koji dodaje da se utvrđuje uzrok pogreške. Sateliti su ušli u orbitu nižu od predviđene. Stručnjaci sada istražuju kako će to utjecati na satelite, dodaje Arianespace.

Tvrtka nije ništa rekla o mogućnosti ispravka putanje dvaju satelita. Lansiranje satelita bilo je planirano za četvrtak, ali se moralo odgoditi zbog loših vremenskih prilika.

Ova dva satelita koja trebaju postati operativna najesen nakon ispitivanja u svemiru, pridružit će se već lansiranim četirima satelitima navigacijskog sustava koji se uvodi na prijedlog Europske komisije.

Europljani su htjeli imati svoju tehnologiju, neovisnu o američkom vojnom GPS-u. Program Galileo, vrijedan više od 5 milijardi eura, u cijelosti financira Europska komisija a izvodi ga ESA, Europska svemirska agencija. Do 2017. Galileo će imati 24 operativna satelita kojima će se poslije pridodati šest pomoćnih.

Prije ove tehničke pogreške koja se dogodila u petak, bilo je planirano da se Galileo pusti u rad krajem 2014., s punim operativnim kapacitetom 2018.
Sateliti u sustavu Galileo su opremljeni i najboljim atomskim satovima koji su dosad korišteni u navigaciji i koji u tri milijuna godina kasne tek jednu sekundu.