Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović govorio je za N1 o slučaju Agrokor i mogućim posljedicama na BiH.

 
Jučer je zbog Agrokora održan sastanak u Vladi FBiH, a isti se trebao održati s istim sudionicima u Vijeću ministara BiH. Oba sastanka su otkazana, ali je onda održan onaj u Vladi FBiH, koji je organizirao premijer Fadil Novalić.

"Bilo je volje, ali je tema bila ista. Sugovornici isti. Bila je namjera da dođu predstavnici iz RS, što je logično za Vijeće ministara. To se nije dogodilo, a iznenađenje je zabrana predstavnicima Agrokorovih tvrtki da ne odu na sastanak sa službenim vlastima u BiH".

"Iznenađen sam, jer su to bh. tvrtke s kapitalom iz Hrvatske. Smatramo te tvrtke svojima, i to je rezultiralo jednim sastankom. Mi u Vijeću ministara smo raspoloženi razgovarati", kazao je Šarović.

Novalić ga je obavijestio o sastanku, da je Vlada FBiH spremna poduzeti druge korake, a najava novih mehanizama je djelotvorna.

"Onda je organiziran sastanak na kojem mi nismo bili. U Vijeću ministara ćemo procijeniti hoćemo li i s kim ćemo o ovom pitanju razgovarati", kazao je Šarović.

Novalić je najavio da "nema razloga za dramatiku" zbog Agrokora u BiH, ali Šarović se s tim ne bi usuglasio:

"Razloga za brigu ima. Nema razloga za paniku, ali za brigu ima, jer će tsunami Agrokora kako ga nazivaju imati posljedice na regiju, osobito BiH i Srbiju".

Mnogo toga ovisi od toga kako će novi menadžment Agrokora nastupiti u narednim mjesecima i tjednima, a ako se stabilizira situacija - veća je prilika da dugoročno opstanu, ocijenio je Šarović.

O dugu Agrokora prema bh. dobavljačima - Šarović kaže za N1 da se mogu iznositi samo procjene i spekulacije, a one iznose najmanje 250 milijuna KM za teritorij BiH.

Kazao je da je moguće da se dogodi slučaj kao s Tušom ako ne bude međusobne komunikacije.

"Ministarstvo je izvršilo pregled iznošenja novaca u godinu dana, a nismo pronašli ništa dramatično". Ocijenio je da vjeruje da će ta vrsta discipline biti u narednom razdoblju.

Dodik je kazao da ga slučaj Agrokor ne zanima, za što Šarović traži objašnjenje.

"Konzum je razgranao posao u RS, i to je naša briga, za radna mjesta, za uplate poreza, uspješno poslovanje bh. tvrtki. Ne vidim zašto to ne bi bila briga".