San o superbrzom vlaku budućnosti poznatog američkoga izumitelja Elona Muska već bi krajem ove godine mogao postati stvarnost, ali u Rusiji, prenose mediji.

Bude li sve po planu, prototip Maskovog vlaka " Hyperloop " vrlo brzo će biti napravljen u Rusiji i najprije će povezati Sankt Peterburg i Moskvu.

Čak i ruski predsjednik Vladimir Putin oduševljen je idejom i sudjelovat će u financiranju skupocjenog projekta.

Kada se poznati milijarder Musk pojavio u Rusiji kako bi kupio svemirsku raketu još na početku Putinovog mandata, svi su mu se smijali, ali danas se Elonu Masku u Moskvi više nitko ne smije.

Ovaj su izum, čini se, Rusi uspješno preoteli Amerikancima. Vlak koji je Musk predstavljao kao brzu vezu između američkih gradova Los Angelesa i San Francisca kojim će putnici od jednog do drugog grada umjesto za šest ili više sati stići za samo 35 minuta, zamišljen je kao niz kapsula koje pokreću elektromagnetski motori u zatvorenoj, poluvakumiranoj cijevi koja lebdi na tankom sloju zraka. Maksimalna brzina tih kapsula mogla bi biti i do 1.200 kilometara na sat.

Od predstavljanja, Rusija je pokazala najviše interesa i postala ključni investitor u razvoju vlaka, pa je Putin na godišnjem forumu održanom u lipnju u Sankt Peterburgu u razgovoru sa Servin Piševarom, izvšnim direktorom projekta, obećao državnu potporu za razvoj i primjenu te prometne tehnologije. (bljesak.info)